Bonnier Fakta, 2023-08-09

Foto: Jenny Smith Photography

Ny bok lär dig förstå, acceptera och hantera mindre trauman

Den internationella storsuccén Tiny Traumas av den brittiska psykologen Meg Arroll ges ut i hela 33 länder. Den 17 oktober kommer boken på svenska där en av Sveriges mest meriterade psykologer Anna Kåver har skrivit förordet. Förstå, acceptera och hantera dina mindre trauman är en självhjälpsbok där Meg Arroll välformulerat, systematiskt och faktabaserat presenterar en behandlingsmetod för mindre trauman och som även innehåller konkreta tips och övningar.

Foto: Jenny Smith Photography

Meg Arroll är en erfaren psykolog, psykoterapeut och forskare som mött många patienter vars liv har påverkats av negativa händelser som de själva bara delvis har kunnat identifiera. De har ofta inte förstått eller respekterat vidden av sambandet mellan dessa erfarenheter och hur de mår i dag. Ofta ser vi inte tecknen på mindre trauman förrän något händer i våra liv som rubbar balansen.

Meg Aroll, psykolog och författare:

– De allra flesta av mina klienter har inte upplevt några stora barndomstrauman, som sexuella övergrepp eller misshandel, att leva i en krigszon eller att en vårdnadshavare dör, men längs vår väg genom livet får vi ändå skrubbsår och blåmärken och många av dem lämnar bestående avtryck.

De här små skadorna, som vi knappt märker på grund av de allmänna samhällsnormerna som lär oss att ”bita ihop och fortsätta framåt”, samlas på hög i vårt känslomässiga centrum. Till slut påverkar denna anhopning av mentala utmaningar vårt välbefinnande, kan dra energi, orsaka ångestliknande symtom och ge sämre självförtroende.

– Konsekvenserna av att ignorera mindre trauman kan leda till många av de mentala och fysiska hälsoproblem som människor lider av i dag. Boken vänder sig till de som inte upplever glädje eller mår bra, trots att de tycker att de borde eller har alla förutsättningar att göra så. Knepiga familjesituationer, undertryckt vrede eller en oförmåga att känna känslor kan tyckas vara småsaker, men det är problem som ofta har stor inverkan på vardagslivet. Inte sällan ger det exempelvis ångest, sömnproblem eller tröstätande som följd.

Förstå, acceptera och hantera dina mindre trauman presenterar en behandlingsmetod för mindre trauman som Meg Arroll kallar för AAA-metoden (Awareness, Acceptance, Action). Metoden omfattar tre steg – förstå̊, acceptera och hantera – och bygger på välkända teorier och tekniker från både KBT och ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Författaren har en varm och inbjudande ton och belyser sin modell med hjälp av många fallbeskrivningar. Boken innehåller även många konkreta tips och övningar.

Anna Kåver, psykolog, psykoterapeut och författare som har skrivit svenska bokens förord:

– I ett samhälle som sanktionerar ett tempo och en kravnivå som människan knappt klarar, ligger det nära till hands att ignorera sitt mående. Den som vill framstå som kompetent och fullvärdig, som en ”normal” person, hittar lätt lösningen genom att dölja sina inre reaktioner och fortsätta springa. Om du går med en gnagande känsla av otillfredsställelse och psykisk tyngdkänsla utan att riktigt vara klar om orsaken. Om du kritiserar dig själv för att du mår som du gör trots att du lever ett socialt och ekonomiskt välordnat och ”lyckligt” liv. Om du drar dig för att berätta för någon om ditt mående eftersom du är rädd för att bli missförstådd, förminskad eller till och med förlöjligad. Ja, då har den här boken hamnat i rätta händer.

Förstå, acceptera och hantera dina mindre trauman kommer ut den 17 oktober.

Ladda ner bokomslag och författarbilder.