Bonnier Fakta, 2021-10-27

Foto: Smith & Gilmour

Ny kokbok med medelhavskost och praktisk hjälp för att komma igång med Mosleymetoden

Med succéboken Mosleymetoden skapade Michael Mosley ett effektivt sätt att nå en snabb och stabil viktnedgång – och samtidigt förbättra blodtryck, hjärtkärlhälsa och risk för diabetes. Allt utifrån samlad erfarenhet och forskning. Nu kommer den praktiska uppföljaren Mosleymetoden i praktiken – Gå ner i vikt snabbt & säkert, av Dr Claire Bailey Mosley och Justine Pattison. Boken är fullmatad med 121 näringsrika, kalorisnåla recept som håller dig mätt och belåten, samt en lång rad praktiska tips.

Mosleymetoden i praktiken är det perfekta komplementet för dig som vill veta hur du ska äta, vad du ska äta och när du ska äta för att nå en snabb och hållbar viktnedgång. Till skillnad från den söta och hårt  processade kosten som västvärlden har lagt sig till med de senaste 50 åren – och som har påverkat hälsan mycket negativt – baseras Mosleymetoden på en medelhavsinspirerad måttlig lågkolhydratkost som påminner om den naturliga kost som våra far- och morföräldrar åt. Forskning visar att det är en av världens nyttigaste kosthållningar.

– Den här boken kom till i början av pandemin. Jag förstod att folks midjemått och blodsockernivåer skulle påverkas av att stanna hemma och småäta och sträcktitta på tv-serier. Jag tänkte därför att det kunde vara bra med en superenkel kokbok som komplement till Mosleymetoden för att underlätta för dem som vill äta nyttigt och kanske gå ner i vikt, säger Clare Bailey som har arbetat som allmänläkare i 30 år. En  medelhavsinspirerad kost är också en av anledningarna till att Mosleymetoden håller i längden. Till skillnad från en fettsnål diet kan du nu äta rikligt med olivolja, nötter, frön, fet fisk, avokado, vissa feta ostar eller yoghurt – allt det som gör maten riktigt god och mättande.

Utdrag från Michael Mosleys förord i boken:

Foto: Smith & Gilmour

Jag började fokusera på detta område 2012 när jag upptäckte att jag hade typ 2-diabetes. Jag var inte särskilt överviktig, men jag hade lite för mycket fett runt midjan (visceralt fett, även kalllat bukfett, den sortens fett som kan kopplas till sjukdomar som bland annat typ 2-diabetes). Jag lyckades gå ner nästan nio kilo på åtta veckor och få normala blodsockervärden igen genom att följa en kostplan som jag kallade 5:2-dieten. Jag minskade rejält på kalorierna två dagar i veckan och åt som vanligt övriga dagar. Detta gjorde också att jag slutade snarka så att hela huset skakade, vilket Clare uppskattade mycket. Senare träffade jag professor Roy Taylor, som är världsledande diabetesspecialist vid Newcastle University, som förklarade att min viktnedgång hade tömt levern och bukspottskörteln på fett och fått min typ 2-diabetes att gå tillbaka. 

 Clare tog intryck av detta och började fråga sina överviktiga patienter om de ville testa dieten med 800 kalorier om dagen, men med riktig, medelhavsinspirerad mat med reducerad kolhydratmängd (högt protein- och fiberinnehåll och mycket näringsämnen). Hon gav dem recept som de kunde prova. De tyckte glädjande nog att de kalori- och kolhydratsnåla måltiderna var mättande och goda. De var också nöjda med den snabba viktnedgången och förbättringarna beträffande blodsockernivåer, blodtryck och kolesterolvärde.

Boken Mosleymetoden i praktiken – Gå ner i vikt snabbt & säkert kommer ut den 28 december. Bokomslag och författarbilder finns att ladda ner här.

Dr Clare Bailey Mosley är allmänläkare och har tidigare författat boken Blodsockerkoll på 8 veckor – kokboken. Clare är gift med dr Michael Mosley och har fyra barn.

Justine Pattison är en av de främsta receptkreatörerna inom hälsosam mat i England. Hon har publicerat flera böcker och medverkar regelbundet i radio och på tv.

Foto: Smith & Gilmour

Dr Michael Mosley är läkare, vetenskapsjournalist på BBC och mannen bakom 5:2-dieten och succéböckerna 5:2-dieten - friskare, smalare, längre liv med halvfasta, Blodsockerkoll på 8 veckor och Mosleymetoden. Flera av hans vetenskapsdokumentärer har visats i svensk tv, exempelvis serien "Medicin med Mosley". Han har rest jorden runt och intervjuat forskare, varit med i vetenskapliga experiment och tagit del av oändligt många människors viktresor och kamp för att lyckas. Hela 20 000 personer har gått Mosleys program online, där genomsnittet har gått ner 10 kg efter 12 veckor.

För recensionsexemplar, receptbilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se