Bonnier Fakta, 2021-10-12

Foto: Mary MacCartney

Paul McCartneys självbiografi släpps på svenskt förlag

Den andra november släpps boken Paul McCartney. Texterna: ett självporträtt på Bonnier Fakta. En pampig bok på över 900 sidor med unika texter och bilder. Ett självporträtt i 154 sånger av vår största levande låtskrivare.

Paul McCartney:

– Jag har blivit tillfrågad att skriva min biografi fler gånger än jag kan räkna, men det har aldrig varit rätt i tiden. Det enda jag alltid klarat av, oavsett om jag varit hemma eller på resande fot, är att skriva nya sånger. Jag vet att vissa människor, när de nått en viss ålder, går igenom en dagbok för att minnas dagliga händelser från det förflutna. Men jag har inga sådana anteckningar. Jag har mina hundratals sånger, som jag insett mycket fyller samma syfte. Och sångerna sträcker sig över hela mitt liv.

I denna extraordinära bok berättar Paul McCartney med en slående uppriktighet om sitt liv och sin konst genom 154 sånger från hans karriär – från hans tidigaste kompositioner i barndomen genom det legendariska årtiondet av The Beatles, till Wings och hans soloalbum, fram till idag. Boken är ordnad alfabetiskt snarare än kronologiskt för en kalejdoskopisk skildring. Den innehåller sångernas definitiva låttexter och för första gången beskrivs omständigheterna under vilka de skrevs, människorna och platserna som inspirerade dem och vad McCartney tycker om dem nu. Boken är en skattkammare av material från McCartneys personliga arkiv – utkast, brev, fotografier. Materialet, som aldrig presenterats förut, gör boken till ett unikt visuellt arkiv från en av de största låtskrivarna genom tiderna.

Vi får lära känna personen, den kreativa processen, skapandet av melodier, ögonblicken av inspiration. Paul McCartneys röst och personliga karaktär präglar varje sida, det har aldrig funnits en liknande bok om en stor musiker.

Paul McCartney:

– Jag hoppas att det jag skrivit ger läsaren något om mina sånger och om mitt liv som de inte känt till tidigare. Jag har försökt säga någonting om hur musiken uppstår och vad den betyder för mig – och förhoppningsvis vad den betyder för andra också.

Boken bygger till viss del på samtal som Paul McCartney har haft tillsammans med författaren Paul Muldoon under en femårsperiod. Muldoon är en Pulitzer Prize-vinnande författare som publicerat fjorton diktsamlingar, inklusive den nya samlingen Howdie-Skelp.

Martin Ransgart, ansvarig förläggare facklitteratur:

– Det här är så nära en självbiografi av Paul McCartney man kan komma, en fantastisk bok sett till sitt utförande med unikt material. Helt enkelt en enastående måste ha-bok av en av de största låtskrivarna genom tiderna.

Paul McCartney. Texterna: ett självporträtt släpps simultant i resten av världen, och Bonnier Fakta är det förlag som fått möjlighet att förvalta denna utgivning i Sverige.

Annie Kabala, tf förlagschef:

– Det är en ära för oss att få ge ut Paul McCartneys livsberättelse. Han har kanske mer än någon annan format den moderna populärmusiken och det är fascinerande att få ta del av hans egna ord om den resan.

Paul McCartney. Texterna: ett självporträtt släpps 2 november på Bonnier Fakta.

 Pressbilder och bokomslag finns att hämta på Bonnier Faktas hemsida.

För recensionsexemplar i pdf-format kontakta marie.bjork@bonnierforlagen.se