Bonnier Fakta, 2023-10-21

Foto: Gabriel Liljevall

Ta kontroll över din hjärnas belöningssystem genom att dopaminfasta

Vår hjärna älskar att bli belönad och i ett informationssamhälle där tempot går snabbt har vi lärt oss att inte ha tråkigt. Vi streamar, läser och kommunicerar – gärna samtidigt. Men vi är också rastlösa, har svårt att koncentrera oss och känner oss ineffektiva. Patrik Wincent är auktoriserad terapeut som arbetat i många år med missbruks- och beroendeproblematik. I nya boken Dopaminfasta berättar han hur signalsubstansen dopamin har tagit makten över vår hjärna, och hur vi med enkla medel kan ta den tillbaka.

Patrik Wincent:

Foto: Gabriel Liljevall

– Att dopaminfasta kan hjälpa till att sortera och prioritera bland de tusentals intryck vår hjärna tar in, men mitt syfte med boken är också att få oss att se de omedvetna handlingar vi gör i vårt vardagsliv. Jag vill ge konkreta verktyg som kan hjälpa läsaren att bryta mönstret och hitta en god balans i livet.

Om Dopamifasta:

Känner du dig stressad och ofokuserad, och vill känna större lugn och mening? Nyckeln är signalsubstansen dopamin, som styr hjärnans belöningssystem. Det ger en skön känsla av välbehag när du klickar hem en ny tröja på nätet, vinner i poker eller får många lajks i sociala medier. Men för mycket av det goda skapar lätt en känsla av rastlöshet och tomhet. Kanske känns jobb, studier och sysslor oöverstigligt tråkiga, och du har svårt att fokusera på det du verkligen vill göra?

I Dopaminfasta hjälper terapeuten och coachen Patrik Wincent dig att ta kontroll över hjärnans belöningssystem. Du lär dig bryta dåliga vanor, prioritera smart och – det svåraste som finns – du lär dig att ha tråkigt. Belöningen blir större närvaro, bättre sömn, mer fokus och kreativitet.

Boken kompletteras även med övningar och scheman.

Cecilia Viklund, förläggare:

– Patrik sätter fingret rakt på den rastlöshet, försämrade förmåga att fokusera och stress många av oss känner idag. Han har lång erfarenhet av att hjälpa människor stå emot det som triggar vårt belöningssystem – som kan vara dåligt för oss. I sin bok förklarar han komplexa frågor på ett lättfattligt sätt, men framför allt inspirerar han till livsstilsförändringar med stor potential att få oss att må bättre, på ett sätt som verkligen känns överkomligt.

Patrik Wincent är auktoriserad terapeut, författare och föreläsare med många års erfarenhet av arbete med missbruks- och beroendeproblematik. Han har tidigare skrivit flera böcker på detta tema, bland andra ”Den digitala drogen” och ”När vi släpper kontrollen”. Wincent har tidigare varit programledare för det populära tv-programmet Lyxfällan.

Mediakontakt:  jenny@schyttberg.se, 0706-24 30 23