Bonnier Fakta, 2022-01-17

Foto: Caroline Andersson Renaud

Ta makten över dina tankar, känslor och beteenden med Siri Helles nya bok Känslofällan

Känslor är fantastiska. De kan göra dig stark och ge kraft att ta sig an livets utmaningar. Men de kan också sabotera rejält och få dig att agera impulsivt och självdestruktivt. Psykolog Siri Helles bok Känslofällan är en praktisk handbok med de bästa råden från KBT för att vända svåra känslor som prestationsångest, motivationsbrist och nedstämdhet, till styrka och glädje. Lärdomar du kan ha nytta av både hemma, på jobbet och i relationer.

Siri Helle:

Foto: Caroline Andersson Renaud

– Känslofällan är när du agerar på dina känslor för att det känns rätt i stunden, trots att det bara förvärrar problemet på sikt. I boken lär jag ut beteendeprincipen och listar konkreta saker du kan göra redan idag för att ta makten över ditt mående och för att uppnå en minskad oro och stress samt få mer glädje i livet.

Det finns många myter och missförstånd när det kommer till måendet, och i den här boken går jag
igenom vad forskningen säger och varför många av de populära råden inte fungerar.

Den goda nyheten är att decennier av psykologisk forskning visar att det går att ”hacka” systemet kring känslofällan. Du kan omprogrammera dig själv med hjälp av en psykologisk metod som du redan borde ha fått lära dig.

Siri Helle:

– Jag kallar det för beteendeprincipen. Genom att agera i linje med känslan du vill uppnå, snarare än
känslan du redan har, kan du bryta det invanda mönstret. En enda subtil men medveten beteendeförändring kan kicka igång en psykologisk feedbackloop som förändrar dina tankar och känslor i grunden. Beter du dig lugnt så sjunker stressnivåerna. Agerar du modigt krymper rädslan. Du vänder den negativa
spiralen till en positiv och tar makten över ditt liv. I stället för att stångas med känslosvall och ingrodda tankemönster tar du genvägen förbi. I boken ger jag också en introduktionskurs i mänsklig psykologi.

Utdrag från boken:

Jag har jobbat på privat mottagning, inom primärvården och på specialistklinik för svår ångest och depression. Den sistnämnda mottagningen är för svårt sjuka personer som har testat minst två behandlingar tidigare utan tillräckliga resultat. Ändå fick jag gång på gång höra samma sak: ”Varför har jag inte fått lära mig det här tidigare?” Även om det här är en metod som faktiskt kan hjälpa svårt sjuka är den ännu effektivare ju tidigare vi sätter in den. Låt mig berätta det här för dig nu, så vi slipper mötas i terapirummet om tio år. Om tio år hoppas jag att du i stället reser jorden runt, lever lycklig med ditt livs kärlek, frodas på drömjobbet eller vad du nu längtar efter som känslofällan hindrar dig från att göra i dag. Om du mår riktigt dåligt ska du inte heller läsa den här boken, då ska du söka vård. Men om du precis som jag brottas med oro, stress eller motivationsbrist på ett alldeles normaljobbigt sätt så har jag några viktiga lärdomar till dig. Vilka känslor just du brottas med kan jag så klart inte veta. Jag är psykolog, inte tankeläsare (även om folk överraskande ofta blandar ihop de två). I den här boken kommer jag därför att gå igenom de allra vanligaste utmaningarna: självkänsla, glädje, motivation, oro och stress. I slutändan sitter du med en handbok för ett lite lyckligare, lite effektivare liv. Eftersom du är långt ifrån ensam om att brottas med känslofällan kommer du också att få råd kring hur du stöttar en kompis som gång på gång saboterar för sig själv. Du kan vara ett värdefullt stöd i någon annans förändring.

Om författaren:

Siri Helle är legitimerad psykolog och har arbetat med KBT-behandling av depression, stress och ångest. Hon är faktagranskare på 1177 Vårdguiden inom området psykisk hälsa och medverkar regelbundet som psykologisk expert i TV4, SvD och Sveriges Radio. Som prisbelönt författare till Smartare än din telefon och Ensam eller stark är hon en flitigt anlitad föreläsare och har bland annat hållit ett TEDxTalk.

Boken Känslofällan – Ta makten över dina känslor, tankar och beteende kommer ut den 24 mars, även som ljudbok, inläst av Siri Helle själv. All royalty för Känslofällan doneras till GeEffektivt.se.

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, 0733 338840 eller  magdalena@highlandpr.se