Bonnier Fakta, 2021-10-27

Foto: Peter Carlsson

Tareq Taylor årets julvärd i SVT

Tv-kocken och författaren Tareq Taylor blir årets julvärd i SVT. – Det känns otroligt stort, säger Tareq.

Tareq Taylor toppade också oddslistorna på spelbolagen. Han är en av Sveriges mest namnkunniga och framstående kockar. Känd bland annat från de uppskattade tv-programmen Tareq Taylors matresa, Trädgårdstider, Go'kväll och Lyckomaten (alla SVT). Han vann Kockarnas kamp (TV4) 2017 efter en bejublad insats och fick samma år utmärkelsen Bästa Malmöambassadör.

I ett par år har han också lagat maten i Stjärnorna på slottet (SVT). Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker, håller ofta föreläsningar runtom i landet och driver restaurangerna Kockeriet i Malmö samt Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg (tillsammans med Paul Svensson).

Den 3 november utkommer hans nya med bok Middag i en gryta. Ett stort plus med grytor är att de ofta kan förberedas och lagas i förväg, ett annat är att de efter någon dag smakar ännu bättre. Och med Tareq Taylors omisskännliga smaksäkerhet och kryddning från jordens alla hörn kan det förstås inte bli annat än gott, oavsett om grytan är grön eller innehåller kött, fågel eller fisk. Boken innehåller 70 recept som räddar både vardag och fest.

Tidigare i maj detta år utkom Tareq Taylors matresa där han tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer besökte platsen han inte återvänt till sedan barnsben, och den fantastiska mat från Mellanöstern som han är uppväxt med. Ett tv-program präglat av en sällsynt värme och en känsla av att mat kan överbrygga alla gränser.