Bonnier Fakta, 2023-07-17

Foto: Simon Bajada

Tareq Taylor: "Att grilla är en ritual som tar oss tillbaka till vårt ursprung”

Tareq Taylor älskar att grilla och gör det året om! Det handlar om dofterna, smakerna och något i det ursprungliga att samlas och laga mat över en öppen eld. På Tareqs grill hamnar praktiskt taget det allra mesta. Grönsaker, svamp, fisk och skaldjur, kyckling och anka, nöt, fläsk och lamm. Ja, även bröd och efterrätter också. I den nya boken Grilla får du grilltips och Tareqs hundra bästa grillrecept.

Mustigt, hett, syrligt och örtigt

Recepten i Grilla spänner från det enklaste enkla till mer avancerat som tex helgrillat lamm – för den som tänker ställa till med fest för många. Tillbehör i form av smarriga såser, röror och sallader ingår förstås också.

Med Tareqs träffsäkra smaklökar utlovas en skön blandning av mustiga, heta, syrliga, örtiga smaker från Medelhavet, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och inte minst Sverige.

Du kan även läsa om tekniker och redskap, om bästa grillkolen och hur man håller glöden vid liv under hela grillprocessen.

Här bjuder vi på två recept ur boken!

Färsfylld spetspaprika

Foto: Simon Bajada

Spetspaprikan har blivit allt populärare. Den ser ut lite som en stor chili men är mild och söt i smaken och passar utmärkt att fylla och grilla. Här kan du om du vill byta ut kycklingfärsen mot nöt- eller lammfärs.

4 portioner

4 spetspaprikor

Färsfyllning

400 g kycklingfärs

1 vitlöksklyfta

Ca 15 körsbärstomater

2 salladslökar

1 tsk malen spiskummin

1 1/2 tsk salt

2 msk finhackad bladpersilja

1 msk olivolja

Nymalen svartpeppar

Gör så här

Lägg färsen i en bunke. Riv ner vitlöken. Hacka tomaterna grovt. Strimla salladslöken fint. Tillsätt i bunken tillsammans med spiskummin, salt, persilja, olja och peppar. Blanda allt. Skär ett snitt i paprikorna på längden. Fyll dem med färsblandningen.

Grilla paprikorna med öppningen uppåt direkt över glöden och under lock i 15–20 minuter tills färsen är genombakad – innertemperaturen ska vara 70 grader.

Ananas med romcolasås

Foto: Simon Bajada

6 portioner

1 hel färsk ananas

Romkolasås

1 dl strösocker

2 msk smör

1 dl vispgrädde

½ dl mörk rom

½–1 krm salt

Till servering

3 msk kokosflingor, 500 g vaniljglass

Gör så här

Låt gärna blasten på ananasen sitta kvar. Skär ananasen i sex klyftor. Skär bort rotstocken i mitten. Grilla ananasen på gallret direkt över glöden och under lock i cirka 4 minuter. Vänd dem ett par gånger så att de får färg runtom.

Smält sockret i en stekpanna tills det mörknar och blir bärnstensfärgat. Tillsätt smöret och låt allt fräsa en stund. Häll i grädden och rommen och låt bubbla i någon minut. Ta av från värmen och smaksätt med salt. Skär loss ananasfruktköttet från skalet men spara skalet helt. Skär varje ananasklyfta i fem bitar. Lägg ner ananasbitarna i romkolasåsen och blanda runt. Fördela ananasen i skalen, skeda såsen över och toppa med kokos. Servera med vaniljglass.