Bonnier Fakta, 2021-10-13

Foto: Peter Carlsson

Tareq Taylor serverar grytor från världens alla hörn

En av Sveriges största matprofiler, prisade kocken Tareq Taylor, kommer lagom till höstmyset med kokboken Middag i en gryta, fylld med tips och smakupplevelser från hela världen. En gryta sköter sig mer eller mindre själv och kan ofta förberedas. Den blir till och med godare efter två eller tre dagar. Men vilken kastrull eller gryta är att föredra, ska du koka på spisen eller använda ugnen, hur mycket vätska behövs, och vad gör du när grytan blir för salt?

Tareq Taylor:

– Jag har vuxit upp med grytor i alla dess former. Min morfar som var från Storbritannien lagade ofta gryträtter när jag var barn. Ibland kunde även en chicken tikka masala slinka igenom, som ju egentligen är ett brittiskt recept på en kycklingrätt med indiska smaker. Pappa lagade lammgrytor med Mellanösterns alla kryddor och hos mamma serverades det riktigt god sjömansbiff, kalops och annan husmanskost, men också bön- och linsgrytor. Själv har jag genom åren lagat en massa klassiska svenska, franska och italienska grytor till middagar med släkt och vänner. För att inte tala om alla heta thaigrytor med kokosmjölk, chili, curry och ingefära. I den här boken bjuder jag på detta och lite till.

Boken innehåller vegetariska grytor liksom grytor med fisk, skaldjur, fågel och kött. Även goda tillbehör och lite sött och bakat. Vad sägs om rödbetsbourguignon med potatispuré, moules mariniére, lammgryta med ratatouille, ärtsoppa med fläsk, högrevsgryta med blåbär, brytbröd och kryddkokta päron?

– En röra, en kryddblandning eller en god smaksatt olja kan göra mycket för helheten i en rätt. Majonnäs eller aioli till fiskgrytan är ett måste, liksom den picklade rödlöken till chilin. En italiensk gremolata är perfekt att toppa grytor och olika pastarätter med, för både smakens och ögats skull.

Boken Middag i en gryta kommer ut den 2 november.

Foto: Peter Carlsson

Om Tareq Taylor

Tareq Taylor är en av Sveriges mest namnkunniga och framstående kockar. Känd bland annat från de uppskattade tv-programmen Tareq Taylors matresa, Trädgårdstider, Go'kväll och Lyckomaten (alla SVT). Han vann Kockarnas kamp (TV4) 2017 efter en bejublad insats och fick samma år utmärkelsen Bästa Malmöambassadör. I ett par år har han också lagat maten i Stjärnorna på slottet (SVT). Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker, håller ofta föreläsningar runtom i landet och driver restaurangerna Kockeriet i Malmö samt Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg (tillsammans med Paul Svensson).

För recensionsexemplar, receptbilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, magdalena@highlandpr.se