Bonnier Fakta, 2023-01-18

Foto: Farbror Grön, Tina Axelsson

Tema: odling årets alla månader

Planerar du för årets odlingsprojekt eller går i tankar om att det skulle vara kul att börja arbeta med händerna och som dessutom resulterar i den mest närodlade grönsaken du ätit? Eller är du bara nyfiken på att testa självförsörjning även om du inte bor på en gård? Låt inte den kalla årstiden hindra dig – vi kan faktiskt odla året om!

Om du vill sätta igång odlingssäsongen under de kalla månaderna och njuta av en riklig växtlighet i sommar är Odla kallt av Theres Lundén och Johannes Wätterbäck den perfekta guiden. Älskar du tomater och vill fokusera på en grönsak är Johnna Gilljams bok Tomater – odla för hela året boken för dig.

Våga odla kallt. Efter din första egenodlade tomat så är du fast!

Odla kallt

Utkommer 1 mars

”När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta odlar vi kallt – rotfrukter, bladgrönsaker, kryddväxter, kålväxter och blommor av olika slag. På vintern och våren kallsår vi mängder av grönsaker och blommor, och på sommaren sår vi nya omgångar som får ge skörd under senhösten och vintern.

Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus. Dessutom blir plantorna kompakta och tåliga när de får växa i naturligt solljus. Att odla kallt förlänger odlingssäsongen. Istället för att så och skörda under några få månader, år och skördar vi året om.”

Theres Lundén och Johannes Wätterbäck är duon bakom den populära trädgårdsprofilen Farbror Grön. Tillsammans har de skrivit flera böcker om odling och om hur man tar hand om det man producerar.

Tomater – odla för hela året

Utkommer 28 februari

Att odla egna tomater är både roligt och tillfredsställande. Och den som har känt sötman och fylligheten från en hemodlad tomat får svårt att köpa tomater i vanliga mataffären.

I denna inspirerande bok om att odla tomater får du lära dig allt från frösådd till att driva upp tomater samt hur du tar vara på dem efter skörd. En bok om att odla på fönsterbräda, balkong, friland och i växthus. Nya spännande tomatsorter varvas med trogna klassiker. Och planerar du din tomatodling och väljer rätt sorter kan du faktiskt äta dina egna odlade tomater året om.

Johnna Gilljam driver odlingsbloggen Bondjäntan där hon skriver om odlingarna hemma i sin villaträdgård norr om Nynäshamn. Tomaten är hennes favoritgrönsak och hon prövar ständigt nya sorter samt utforskar nya metoder.