Bonnier Fakta, 2020-06-04

Foto: Johan Kalén

Tinas nya kokbok: Gott käk utan krångel

I september ger Tina Nordström ut sin nya kokbok  Gott käk utan krångel – den tolfte i ordningen. Här har hon släppt husmanskosten och satt på sig klackskor och skinnjacka och delar med sig av recept med attityd. Det blir snabbt, okonstlat, otippat, jättegott och ibland håll käften-gott. Som alltid bjussar hon allt från amatörer till mästerkockar på mängder av ovärerliga tips. Med få ingredienser och en bra bas i skafferiet kan du med Tinas hjälp snabbt få till en härlig måltid utan att lägga en massa timmar framför spisen.

Tinas devis är att det ska vara roligt att laga mat och det får gärna vara lätt. Smakkombinationerna i boken är spännande och ibland oväntade, och matglädjen, humorn och lusten att testa nytt genomsyrar den här kokboken på samma sätt som hennes tidigare. Här finns såklart mycket grönt, men också kött, fisk och fågel och en och annan efterrätt när man är sugen på det. God mat utan krångel, helt enkelt.

– I min matbubbla lagar jag och Benny mat i ”Spritan”, vårt nya fina kök. Här testar vi recept hela
dagarna. Vissa går bort vid första tuggan, andra blir mer långlivade. Det som finns med i Gott käk utan krångel är det jag lagar när tiden är knapp och handbollsträning eller ridning ska tryckas in i ett redan tajt schema. Då varvar jag långkoket med snabba och goda lösningar, säger Tina Nordström.

Alla våra – mina och Bennys recept – står för trygghet. Vi ger aldrig vika. Vi står stadigt. Vi kan grunderna. Vi vet vad du och alla andra vill ha. Med ett bra ”skelett” kan man bygga vad som helst.

Gott käk utan krångel bjuder bland annat på följande recept: Melon- och avokadosallad med limedressing, Savojkål med cannellinibönor och ricotta, Lammracks med fänkål, bönor och rosmarin, Smörstekt kalvlever med gremolata, Friterad hel rödstrimma med fänkålssallad och srirachamajonnäs, Fylld croissant med hjortron och punsch och Spenat- och mangosmoothie.

Gott käk utan krångel kommer ut den 25 september.