Bonnier Fakta, 2024-12-28

Foto: Peter Carlsson

Verktygen som stärker livslängden

Måste vi åldras som vi gör? Kan vi leva mer fullt ut och längre? Vad kan vi lära av forskarna, medicinska traditioner och av de blå zoner där långlevarna bor?

Maria Borelius har under sju års tid rest i de blå zonerna och samtalat med de forskare och gurus som ligger längst fram i världen. Ur detta växer nya verktyg för ett längre liv fram. Det handlar om fasta, träning, mikrobiota, grupptillhörighet och en ny blick på genetiken.

Med värme, nyfikenhet och kunskap undersöker Maria Borelius i boken Långlevnadsrevolutionen hur livet ser ut hos långlevarna, den nya forskningen som ritar om livskartan samt vikten av den inre resan. Här finns allt hon kommer fram till, samt ett konkret program där du kan pröva teknikerna som ökar chansen till ett långt och gott liv.

Maria Borelius är prisbelönad vetenskapsjournalist, biolog och författare till flera storsäljande hälsoböcker, senast Hälsorevolutionen: Kokboken. Hon är medproducent och programledare för en av Sveriges största hälsopoddar, Hälsorevolutionen.

Ur förordet

Foto Peter Carlsson

Just nu sker en revolution. Allt fler funderar över och forskar kring våra liv och vår livslängd. Är vår livslängd given? Vad kan vi göra för att stärka livet, leva mer fullt ut och längre? Och vad kan vi lära? Av forskarna, av andra arter, av andra medicinska traditioner och av de blå zonerna? Jag har under sju år grävt i detta och undersökt frågan från ett flertal vinklar. Först människorna.  Jag har nu rest och besökt de fem blå zonerna på jorden. Där lever osedvanligt många friska 100åringar. De finns i Europa, i bergen på Sardiniens karga östkust samt i Grekland på ön Ikaria, invid Turkiets kust. I Asien ligger Okinawa utslängt i oceanen rakt öster om Hongkong. På den amerikanska kontinenten återfinner vi Loma Linda i Kalifornien vid bergskammen San Berndinos fot, och på Nicoyahalvön längre söderut, i Costa Rica.

Här bjuder vi på ett recept ur boken:

GALLO PINTO FRÅN COSTA RICA

I Costa Rica fick jag underbara ris- och bönblandningar. De har en perfekt aminosyrakombination, som utgör en komplett proteinkälla. Det här är vardagsmat i långlevarregionen Nicoya. Dessutom rik på fibrer och smak. Receptet fick jag av en kvinna som fått det av sin mamma.

Ingredienser

1 rödlök, hackad

1 grön paprika, hackad

Olivolja till stekning

1 msk spiskummin

1 msk mald koriander

4 portioner ris, kokt enligt förpackningen

5 dl bönor, ta vilka bönor du vill, antingen kokta eller som du blötlägger och kokar

3 msk Salsa Lizano eller Worcestersås eller HP-sås

1 lime

Gör så här

  1. Fräs lök och paprika i olivolja med spiskummin och koriander tills lök och paprika är lätt brynta.
  2. Blanda med ris och bönor och såsen.
  3. Kläm en limefrukt över.

Servera som tillbehör, i stället för potatis, till kött, kyckling, fisk. Eller som rätt i sig själv, med en grönsallad till. Eller med ett stekt ägg ovanpå som 105-åringen Dora på Nicoyahalvön gör.