Bonnier Fakta, 2021-09-15

Foto: Lennart Weibull

Zeina Mourtada och Paul Svensson ger ut en klimatsmart kokbok

Zeina Mourtada och Paul Svensson är under hösten aktuella med den nya kokboken Middagskompassen. Boken ges ut i samarbete med Naturskyddsföreningen och innehåller 80 klimatsmarta, smakrika och lättlagade recept. De vill tillsammans visa att det går att laga riktigt god mat som också tar hänsyn till planeten. Boken utkommer den 12 oktober.

Zeina Mourtada och Paul Svensson är sedan länge favoriter hos svenska folket när det kommer till matlagning och matglädje men de brinner också för hållbarhet. Tillsammans med Naturskyddsföreningen har de därför skapat en bok med svar på hur man lagar mat som är bra för planet och miljö samtidigt som den är riktigt smarrig. Bland bokens ca 80 lättlagade recept kan du hitta allt från en svensk variant på bibimbap till raggmunk och klimatsmart taco. Middagskompassen inspirerar till minskat matsvinn och innehåller tips på hur man kan tänka vid matinköp och middagsplanering.

Paul Svensson, författare:

Middagskompassen är en bok som jag verkligen velat göra för att det är ett roligt och viktigt tema. Att få möjligheten att tipsa om goda, enkla och spännande rätter som är bra för både människa och planet. Dessutom är det såklart ett drömprojekt att få göra det tillsammans med karismatiska och talangfulla Zeina som jag följt på håll en tid. Lägg sedan till all kunskap som vi fått tillgång till från Naturskyddsföreningen gör att denna bok blir komplett. Den kommer kunna leva över lång tid och skapa många spännande och goda måltider där ute i landet. Inga mer tråkiga vardagsmåltider på planetens bekostnad.

Zeina Mourtada, författare:

– När jag fick frågan om jag ville vara med och göra boken blev jag jätteglad. Och när det sedan visade sig att det var tillsammans med Paul – då tänkte jag ja på en gång! Vi fick i uppgift att ta fram recept och skickade in våra förslag och vi kompletterade varandra helt automatiskt. Jag var kanske lite rädd att våra recept skulle kännas som om de hörde till två helt olika kokböcker, men så har det verkligen inte blivit.

Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen:

– Den mat vi äter har stor inverkan på miljön och klimatet. Så mycket som en tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten. Med boken vill vi på ett tankeväckande och lustfyllt sätt lyfta frågan om matens påverkan och samtidigt inspirera läsaren genom nya och spännande recept.

Foto: Lennart Weibull

Zeina Mourtada har med sin passion för mat, smaker och inspirerande recept blivit en extremt uppskattad matprofil och kock. Hon driver den välbesökta bloggen zeinaskitchen.se, intsagramkontot Zeinaskitchen med nästan 300 000 följare och syns ofta i tv-rutan. Zeina vann Allt om Mat's stora matpris år 2018 och har sedan dess vunnit flera andra priser inom matlagning.

Paul Svensson brinner för att inspirera till en matfilosofi där de gröna råvarorna står i centrum. Han driver, sedan 2014, restaurangen på Fotografiska i Stockholm – som 2017 utsågs till världens bästa museirestaurang – tillsammans med Christofer Ekman. 2019 öppnade han också restaurangen och lanthandeln Paul Taylor i Sundbyberg tillsammans med Tareq Taylor.

Utgivningsdatum: 2021-10-12

För recensionsexemplar eller bildpublicering, kontakta:

Malin Berglund, malin.berglund@bonnierforlagen.se