Långsam mat
Beställ recensionsexemplar
Bok i originalformat skickas ca 3 veckor före recensionsdatum. Önskar du PDF-korrektur eller har frågor kontakta mediakontakten nedan.
Du har ännu inte behörighet att beställa böcker från detta förlag. Kontakta press@bonnierforlagen.se om du vill utöka din behörighet.
Vill du beställa recensionsexemplar?
Logga inUtgivningsdag: 2003-10-01
Recensionsdag: 2003-10-01
Mediakontakt: Bonnierförlagens Press
Festen ordnar sig säkert, men med maten man äter varje dag finns det all anledning att vara riktigt noga.
Dock lever vi i en tid när vardagens matlagning, fylld av stimulerande dofter och stigande aptit, har ersatts med torrt och jäktat pling från mikrovågsugnen. Därför behövs en kokbok som denna som förutom recept på god mat också innehåller recept på ett gott liv. Att mat tar tid att laga behöver inte betyda att man oavbrutet är bunden vid spisen. En gryta exempelvis reder sig själv i timmar, liksom en deg som jäser. Under tiden kan man läsa en saga för barnen, sätta på bra musik och dansa lite, vifta med tårna eller bara sitta ned och njuta. Börja kokboksläsningen med drinken Bellini och avrunda mer än hundra sidor senare med den fluffiga katrinplommonsufflén där har ni Långsam mat i ett nötskal. Dessemellan finns beskrivningar på delikata aptitretare, värmande soppor, halvt bortglömda fiskrätter, inklusive laxpudding, många goda fågelrätter samt bröd, pajer och patéer, grönt och annat som kan ätas för sig eller som tillbehör. Smakrika kötträtter finns det gott om, inte minst exotiskt kryddade grytor. Sjömansbiff, slottsstek och rimmad oxbringa saknas inte heller. Och även en vanlig vardag finns det tid för efterrätt. Här bjuds rabarberkaka, fruktsoppa, äppelkaka, kolapaj och suffléer. Långsam mat har undertiteln lugnare liv. Recepten, som även innehåller uppmaningar att tända ljus på bordet och att njuta av dofter, varvas med vackra och stämningsfulla färgbilder samt berättelsen om livet i den lilla staden. Där man firar gökotta och träffas i badklubben eller på konditorier, gärna sitter länge på ett bokkafé och besöker torghandeln där man kan inhandla de bästa råvarorna från traktens olika odlare. Där det finns tid till småprat i affären, sjunga i kör, fixa en picknick, mötas och umgås och äta tillsammans! Och det behöver inte ens vara julafton eller födelsedag utan en dag mitt i veckan. Välkommen till bords i staden där ljusen i kandelabern alltid brinner, maten är rikligt tilltagen och tiden oändlig!
Lena Katarina Swanberg är journalist och författare. Har varit anställd på Expressen och Månadsjournalen men är sedan ett antal år fri skribent. Har skrivit flera romaner och fackböcker, senast Hedersmordet på Pela, Konsten att göra ingenting och Torpdrömmar, till vilken Marita Jonsson har bidragit med bilder.
Marita Jonsson är fotograf och författare till en rad böcker om konst, arkitektur och hantverk. Hon är bosatt på Gotland där hon under många år var länsantikvarie. Hon har skrivit flera böcker om Visby och Gotland. Eftersom Italien är ett land hon uppskattar mycket finns bland hennes verk också två böcker om Venedig och en om restaureringarna och utgrävningarna i Rom. På hennes meritlista står också kokboken Klara, färdiga, ät! samt en bok om Bellman och en om Carl von Linné.
Detaljerad fakta
Recensionsdag: 2003-10-01 Genre: Livsstil, hobby och fritid Formgivare: Anders Timrén Thema-kod: Mat och dryck Antal sidor: 144 Mått: 198 x 241 x 20 mm Vikt: 712 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789137121857 (2003-10-01)