Bonnier Fakta, 2022-01-25

Foto: Gabriel Liljevall

Anders Wallensten lanserar podden Hälsogåtan

Efter framgångarna med boken Hälsogåtan lanserar läkaren, epidemiologen och författaren Anders Wallensten den 22 februari podden med samma namn – Hälsogåtan.

I podden träffar Anders gäster för att diskutera hur vi kan leva för att hålla oss så friska som möjligt. Hälsa är en helhet, och långt mycket mer än mat och träning, så podden avhandlar även ämnen som tankar, sömn, relationer och vår omgivning.

Foto: Gabriel Liljevall

– Vi fullständigt bombarderas av hälsobudskap, vilket kan kännas förvirrande, som om hälsa är en svår gåta vi ska lösa. Jag tror ju inte att det är så, utan att det handlar om att ha lite koll på hur vi människor är konstruerade och hur evolutionen har format oss. I den här podden pratar jag därför om sex nycklar till hälsa, för det är så jag tänker på det: rörelse och mat, är viktigt såklart men också relationer, mina tankar, min omgivning och inte minst sömnen.

Några av poddens eminenta gäster är:

  • Hedvig Söderlund, hjärnforskaren som själv varit utbränd och som pratar om stress och dess konsekvenser. Vad händer i hjärnan när vi är utmattade, och vad är skillnaden på utmattning och depression. Vad kan vi göra för att ge hjärnan lite vila.
  • Anders Hansen, överläkare i psykiatri gästar podden för att diskutera vad våra tankar gör för vår hälsa. Varför känns det ibland så tungt när vi har det så bra, och varför är hjärnans uppgift inte att få oss att må bra, utan att få oss att överleva. Hur påverkas vi av sociala medier och vad gör ensamhet med vårt mående.
  • Jonas Colting, triathlet och hälsoinspiratör samtalar om den ultimata motionsformen och träning för livet och om hur vi kan använda naturen som gym.
  • Katarina Blom, leg. psykolog och en väldigt populär föreläsare inom välmående och hälsa kommer till podden för att prata om hur relationer påverkar vår hälsa, lycka och motståndskraft, både mentalt och också fysiskt.

Podden Hälsogåtan lanseras den 22 februari i samarbete med Bonnier Fakta och Bauer Media och kommer att finnas där poddar finns. Säsongen innehåller tolv avsnitt, som släpps sex i taget i gratisappen Podplay den 22 feb och 5 april, samt varje tisdag från och med den 22 februari på samtliga poddplattformar.

Anders Wallensten är specialist i allmänmedicin, epidemiolog och författare till boken Hälsogåtan och har ett mycket stort personligt intresse för hälsa och träning. Anders Wallensten arbetar också för Folkhälsomyndigheten, men i podden Hälsogåtan representerar han endast sig själv.

För mer information, bilder och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se