Bonnier Fakta, 2021-12-01

De belönas av Gourmand Awards 2021

Fyra böcker från Bonnier Fakta prisas av Gourmand Awards 2021 och tävlar vidare som Sveriges bidrag i den internationella tävlingen. Världsfinalen i Gourmand Awards äger rum i juni 2022.

Om Gourmand Awards

The Gourmand World Cookbook Awards grundades 1995 av Edouard Cointreau. Priset delas årligen ut till de internationellt bästa kokböckerna inom mat och dryck. Alla svenska vinnare och bidrag som Gourmand Awards valt ut går därmed vidare i den internationella tävlingen och tävlar om titeln ”Best in the World” i respektive kategori. Böckerna som gått vidare kan nu kalla sig ”Winner Sweden” och får även möjlighet att marknadsföra sin bok med dekaler och diplom signerade av Edouard Cointreau.

Här är de böcker som tävlar vidare i följande kategorier

Fighting covid cookbooks

Miguel Guerrero: Krisberedskap för alla

Vet du vad du ska göra vid ett längre strömavbrott, plötslig vattenbrist eller hur du ska hitta dina anhöriga om ett terrorattentat slår ut kommunikationsnätet? Nu kan du på ett enkelt och lättfattligt sätt öka din krisberedskap utan att du behöver investera tid, kraft och pengar på saker du inte behöver. Boken ger dig kunskap om vad du bör ha i hemmet, hur du på bästa sätt planerar inför kriser och vilka mentala strategier du kan ta hjälp av för att klara dig genom olika situationer som kan uppstå hemma, på jobbet eller på semestern.

Celebrity chef, Europé

Tareq Taylor: Middag i en gryta

Ett stort plus med grytor är att de ofta kan förberedas och lagas i förväg, ett annat är att de efter någon dag smakar ännu bättre. Och med Tareq Taylors omisskännliga smaksäkerhet och kryddning från jordens alla hörn kan det förstås inte bli annat än gott, oavsett om grytan är grön eller innehåller kött, fågel eller fisk. Boken innehåller 70 recept som räddar både vardag och fest.

Foto: Peter Carlsson. Form Mikael Engblom

Blogger

Camilla Hamid: Kaka på kaka

Kanelbullen har sin egen dag, och kladdkakan likaså, men lyckligtvis tar det inte slut där. Året är fullt av fikadagar, så följ med Camilla Hamid på en välsmakande resa genom de allra bästa av dem. Njut av att baka och äta klassiker som chokladbiskvier, morotskaka och prinsesstårta. De traditionella bakverken är förstås med, men också mängder av nya, spännande omtag på dem. En hyllning till svensk fikakultur och bakverken vi älskar. Här finns även en pedagogisk del som kan hjälpa alla att lyckas med bakningen. 

Foto: Ulrika Pousette. Form: Emilie Crispin Ekström

Climate & food books

Zeina Mourtada & Paul Svensson: Middagskompassen

Bästa möjliga maten för oss och vår planet – hur ska man tänka? I Middagskompassen visar Paul Svensson och Zeina Mourtada hur man kan njuta av riktigt god mat samtidigt som man tar hänsyn till vår planet. Med sina inspirerande vardagsrecept sätter de goda rätter på bordet. De 80 recepten är välsmakande, lättlagade och klimatsmarta. Tillsammans med Naturskyddsföreningen har de skrivit en matbok som ger oss den hjälp vi behöver för att kunna fatta bra beslut.

Foto: Lennart Weibull. Form: Eva Wilsson