Bonnier Fakta, 2019-07-03

Foto: Oskar Falck

Eld rök grönt – med andra ord: vego på grillen i sommar

Författaren till succén Gröna burgare, översatt till sex språk, fortsätter på det gröna tema i sin nya bok. Malmöbon och reklamaren Martin Nordin visar på sin unika känsla för både mat och vin i Eld rök, grönt. Här bjuder han på recept som garanterat får dig att glömma flintasteken och den gamla vanliga burgaren.

"Aubergineburgaren är jäkligt bra och har en skön textur tillsammans med en eldig och rökig smak. Det är en harissa-marinerad skiva aubergine som motsvarar biffen, tillsammans med lite baba ganoush och dukkah mellan två bröd. En grym nordafrikansk touch", säger Martin.

I Eld rök grönt tar Martin Nordin ut svängarna och lär oss en nytt sätt att laga grönsaker på grillen. Genom att svärta maten ordentligt fördjupas smakerna. Löken blir rejält söt, auberginen får rökig touch och jordärtskockan utvecklar härligt rostade toner.

Att laga vegetariskt över eld är så mycket mer än att lägga grönsaker en stund på grillen. Rotfrukter kan till exempel stoppas direkt i glödande kol, du kan grilla chilipeppar i ett vanligt durkslag eller till och med röka ost på enklaste vis i grillen.

Eld rök grönt  går igenom olika tekniker och du får recept på smakrika, enkla och raffinerade vegetariska måltider.

Recept ur boken:

  • Fördrink: Mezcal med grillad grapefrukt
  • Snacks: Grillade piemientos de padrón med crème fraiche
  • Varmrätt: Harissamarinerad aubergineburgare  med baba ganoush  och dukkah
  • Efterrätt: Saltrostade päron med burrata och grillad svartkål