Bonnier Fakta, 2019-08-01

Foto: Privat

Gå ner i vikt och förbättra din hälsa med nya Mosleymetoden

Dr Michael Mosley, författaren till böckerna 5:2-dieten och Blocksockerkoll på 8 veckor kommer nu med nya boken Mosleymetoden – Gå ner i vikt och förbättra din hälsa med enkelt trestegsprogram. Här har han samlat sina erfarenheter och de senaste årens forskning till sitt bästa och mest effektiva sätt att hjälpa människor med vikt- och hälsoproblem. Mosleymetoden är en väg till både viktnedgång och viktstabilitet, men förbättrar även blodtryck, hjärtkärlhälsa eller risken för diabetes.

År 2012 skrev Dr Mosley boken 5:2-dieten tillsammans med Mimi Spencer där de beskrev de positiva hälsoeffekterna med en helt ny typ av diet – så kallad halvfasta. Efter att boken hade översatts till 40 språk och blivit en internationell storsäljare kom han i kontakt med professor Roy Taylor, som är diabetesspecialist vid Newcastle University. Tillsammans skrev de boken Blodsockerkoll på 8 veckor som handlar om att en snabb viktminskningsdiet bestående av 800 kalorier om dagen inte bara leder till kraftig viktminskning utan även kan hjälpa de flesta patienter med typ 2-diabetes att sluta med all medicinering och återställa sitt blodsocker till normala värden. Det här var revolutionerande eftersom de flesta läkare varit övertygade om att typ 2-diabetes är obotligt och bara kan behandlas med läkemedel.

Precis som 5:2-dieten blev även denna bok blev en internationell storsäljare, och tusentals människor som följt programmet har lyckats få sitt blodsocker under kontroll igen utan medicinering. Läkare, sjuksköterskor och diabetesspecialister rekommenderar nu boken inom vården.

Så vad är nytt i Mosleymetoden?

Mosley metodenFörst och främst finns det häpnadsväckande ny forskning sedan 5:2-dieten och Blodsockerkoll på 8 veckor skrevs. Professor Taylors forskning visade på ännu bättre resultat än han hade hoppas på, och dessutom har två andra stora studier därefter visat på positiva effekter av att följa en snabb viktminskningsdiet på 800 kalorier om dagen, även om man inte har diabetes. Dessutom har ett antal nya studier genomförts om mer omfattande positiva hälsoeffekter av 5:2-dieten.

– Det är anledningen till att jag sex år senare bestämde mig för att uppdatera mina två första böcker och helt kombinera det bästa från den senaste forskningen till ett program som är lätt att följa. Jag kallar det nya programmet för Mosleymetoden. 5:2 ingår fortfarande, men metoden har bland annat mer lätthanterliga fastedagar med 800 kalorier, och den är utformad för att vara ett enkelt och effektivt sätt att bli av med fett och få en friskare framtid, säger Michael Mosley.

Mosleymetoden

Det finns olika sätt att följa Mosleymetoden och i boken ges ett antal alternativ för att skräddarsy programmet utifrån behov, mål och din motivation. Det alla dessa alternativ har gemensamt är att de bygger på fastedagar med ett kaloriintag på 800 kalorier. Menyerna i boken består av kolhydratfattig och proteinrik kost i Medelhavsstil som kan kombineras till 800 kalorier om dagen.

– Jag började intressera mig för halvfasta när jag genom ett rutinblodprov upptäckte att jag hade typ 2-diabetes. Min läkare sade att jag behövde ta medicin. Det här kom som en obehaglig överraskning eftersom min överviktiga pappa hade fått diabetes i femtioårsåldern och dog av diabetesrelaterade sjuk- domar vid 74 års ålder, vilket är relativt ungt. Jag ville inte gå samma väg, säger Michael Mosley.

Därför handlar viktnedgång om mer än fåfänga

Det finns begripligt nog mycket skepticism mot dieter på grund av att man tycker att de aldrig fungerar. Mosleymetodens verkliga syfte är att göra dig friskare. Även relativt blygsamma förändringar kan göra stor skillnad. Om du lider av övervikt eller fetma finns det studier som visar att du genom att gå ner 5 procent av din kroppsvikt får lägre blodtryck och blodfettsnivåer, vilket i sin tur minskar risken för att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke avsevärt. Det minskar risken att drabbas av cancer, det gör att du sover bättre, det minskar risken att utveckla typ 2-diabetes och du får en ökad sexlust.

Boken Mosleymetoden – gå ner i vikt och förbättra din hälsa med enkelt trestegsprogram utkommer den 26 augusti. Ladda gärna ner bokomslaget.

Om Dr Michael Mosley

Dr Michael Mosley är läkare, vetenskapsjournalist på BBC och mannen bakom 5:2-dieten och succé-böckerna 5:2-dieten - friskare, smalare, längre liv med halvfasta och Blodsockerkoll på 8 veckor. Flera av hans vetenskapsdokumentärer har visats i svensk tv, exempelvis serien "Medicin med Mosley". Han har blivit utnämnd till Medical Journalist of the Year i Storbritannien.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, Bokförlaget Ester Bonnier, tel: 073 333 88 40 eller e-post: magdalena@highlandpr.se

Är du journalist och intresserad av recex av vår utgivning är du välkommen att anmäla dig till vår presstjänst.