Bonnier Fakta, 2022-11-18

Foto: Linn Heed. Mathias Dahlgren och Gourmand Awards representant Pelle Agorelius

Mat i sommartid av Mathias Dahlgren utsedd till Årets kokbok 2022

Mathias Dahlgren tilldelas utmärkelsen "Årets kokbok 2022" för sin bok Mat i sommartid. Priset delas ut av Gourmand Awards – världens största kokbokstävling som i år omfattar 230 länder och regioner.

Mat i sommartid är en klassisk kokbok med utmärkta recept, och bilder i världsklass av fotografen Lennart Weibull. Tack vare Mathias Dahlgrens personliga anslag speglar boken kärleken till den svenska sommaren, livet och maten, säger Edouard Cointreau som är tävlingens grundare och ordförande i Gourmand Awards internationella jury.

Mat i sommartid har tidigare prisats med Publishingpriset 2022: Guld i kategorin "Fackbok Mat och dryck" samt Årets svenska måltidslitteratur 2022: "Bästa form" (Katy Kimbell).

Vidare till den internationella finalen

Boken Mat i sommartid av Mathias Dahlgren tar nu Sverige vidare till den internationella tävlingen. Ytterligare två finalister i andra kategorier är Khadijas kök av Khadija Mohamud och Zeinas bröd av Zeina Mourtada. Den kompletta listan över finalister från alla länder finns här.

Här är de böcker som tävlar vidare i följande kategorier

Kategori Best of the best – Candidates,  Restaurant Chef samt Photography:

Fotografier av Lennart Weibull

Kategori: Africa – Published outside Africa

Khadijas kök: Recept från Östafrika av Khadija Mohamud

Kategori: Bread

Zeinas bröd av Zeina Mourtada

Om Gourmand Awards

The Gourmand World Cookbook Awards grundades 1995 av Edouard Cointreau. Priset delas årligen ut till de internationellt bästa kokböckerna inom mat och dryck. Alla svenska vinnare och bidrag som Gourmand Awards valt ut går därmed vidare i den internationella tävlingen och tävlar om titeln ”Best in the World” i respektive kategori. Böckerna som gått vidare kan nu kalla sig ”Winner Sweden” och får även möjlighet att marknadsföra sin bok med dekaler och diplom signerade av Edouard Cointreau.