Bonnier Fakta, 2024-02-22

Foto: Charlie Drevstam

Ny frukt- och bärbibel signerad superkocken Paul Svensson

Efter den hyllade succéboken Grönsaker A–Ö är Paul Svensson nu aktuell med uppföljaren Frukt och bär A–Ö. Ett riktigt praktverk med 500 recept, läckra bilder och vacker formgivning. Följ med på en resa från norr till söder, skog som trädgård, och alla frukter och bär här i Norden.

Foto: Charlie Drevstam

Paul Svensson gillar enkel, hållbar och grönsaksbaserad mat och brinner för att inspirera till en matfilosofi där det gröna står i centrum. Han är utan tvekan Sveriges grönaste kock, och hyllar inte bara grönsakerna utan även alla frukter och bär som växer och odlas här i Norden.

Paul Svensson:

– Det är något helt unikt med frukter och bär här på våra breddgrader där den höga andelen soltimmar ger koncentrerade smaker du inte hittar någon annanstans. I boken får man hänga med mig på en utforskande resa i svenska trädgårdar där hela måltider blir färgade av säsongens frukt och bär.

Frukt och bär A-Ö består av 33 kapitel fyllda med 500 recept. Frukter och bär åker ner i grytor, gratänger, inläggningar, desserter, saft och sylt. Allt vackert paketerat tillsammans med bilder tagna av Charlie Drevstam och formgivning av Mikael Engblom. Mikael ligger även bakom bokens sista kapitel ”Cider & vin” – ett helt kapitel tillägnat för dryck och hur magi kan skapas med äpplen, päron, rabarber och fläder.

Boken är inte bara full av recept utan också bruksanvisningar för de som vill fördjupa sig eller fullständigt nörda ner sig i en specifik skenfrukt som jordgubbe, som faktiskt inte är ett bär. Stalltipset inför säsongen är att skaffa en större frys, mycket burkar och lite flaskor, säger Paul.

Om författaren:

Paul Svensson är superkocken som representerat Sverige i Bocuse d’Or och arbetat på flera av världens och Sveriges bästa krogar. Bland annat har han drivit restaurangen på Fotografiska i Stockholm som utsågs till världens bästa museirestaurang 2017. Paul syns ofta i tv-rutan där han varit en återkommande gäst i TV4 Nyhetsmorgon samt programledare för ”Maträddarna” och ”Den gröne slaktaren” på SVT. År 2020 utsågs han till hedersdoktor i måltidekologi vid Örebro universitet.

Frukt och bär A-Ö utkommer den 28 februari 2024.

För intervjuförfrågan, recensionsexemplar eller bildpublicering, kontakta:

Ida Lindgren, ida.lindgren@bonnierforlagen.se