Bonnier Fakta, 2024-01-04

Nytt år, nya böcker på tema hälsa – och trädgård

Vi välkomnar bokåret 2024 med nya böcker som fokuserar på hälsa och välmående. Kan du laga hälsosam mat utan att det kostar skjortan? Svaret är ja och dietisten Karoline Pettersson bjuder på recept och smarta tips i tuffare tider. Att maten är ett viktigt verktyg i kampen mot cancer – det vet vi idag, genom tung forskning. Dietisten Anna Ottosson ger dig recept som skyddar och stärker. Terapeuten och föreläsaren Patrik Wincent berättar hur du ska få balans på dopaminnivån och därmed belönas av ett större lugn och fokus. Är du redo att följa med Keila Shaheen på en inspirerande resa av självutforskande, läkning och inre utveckling? Och vad gör då trädgårdsgurun och favoritfloristen Karl Fredrik Gustafsson i det här gänget utöver en ny bok? Trädgårdsarbete och "grön" terapi är inte ett helt obekant recept för utmattningssyndrom och depression. Häng med till Österlen, snart är våren här!

Budgetbra! Recept för hälsan och plånboken av Karoline Pettersson

Bra mat för dig och din plånbok. Kan man laga mat som är hälsosam, enkel och inte kostar skjortan? Absolut! Dietisten Karoline Pettersson visar hur. Hon har samlat 51 recept som håller dig och familjen mätt och som ger bra energi över hela dagen – god mat med mycket näring. Dessutom finns här många vardagsknep för både mathandling och matlagning som sparar många sköna kronor.

Kraften i maten. Recept som kan öka ditt skydd mot cancer  av Anna Ottosson

Maten är ett viktigt verktyg i kampen mot cancer – det vet vi idag genom tung forskning. Vissa faktorer i maten vi äter kan öka risken för cancer, medan andra minskar risken. Den här boken är för dig som vill veta mer om de allra senaste rönen kring mat och cancer. Men allra mest är den en inspirationskälla, fylld med tips och konkreta verktyg som kan stärka din hälsa med hjälp av det du ställer på bordet varje dag. Dietisten Anna Ottosson, som länge jobbat med ämnet, ger dig recept som skyddar och stärker både dig och din familj – och bjuder samtidigt på en djupare förståelse för de möjligheter som finns.

Dopaminfasta. Lär dig styra hjärnans belöningssystem och få bättre fokus, närvaro och tålamod av Patrik Wincent

Känner du dig stressad och ofokuserad, och vill känna större lugn och mening? En viktig nyckel är signalsubstansen dopamin, som påverkar hjärnans belöningssystem. Det ger en skön känsla av välbehag när du klickar hem en ny tröja på nätet, vinner i poker eller får många lajks i sociala medier. Men för mycket av det goda skapar lätt en känsla av rastlöshet och tomhet. I Dopaminfasta hjälper terapeuten och coachen Patrik Wincent dig att balansera hjärnans belöningssystem. Du lär dig bryta dåliga vanor, prioritera smart och – det svåraste som finns – du lär dig att ha tråkigt. Belöningen blir bättre fokus, närvaro och tålamod.

The shadow work journal av Keila Shaeen

Nu kommer den bästsäljande självhjälpsboken, som hjälpt otaliga läsare, äntligen på svenska. I den här boken hittar du en rad tankeväckande uppmaningar och övningar utformade för att hjälpa dig att utforska de dolda aspekterna av dig själv som du kanske har undertryckt eller förnekat. Genom skuggarbetet får du en djupare först.else för dina rädslor, osäkerheter och negativa beteendemönster och lär dig att omfamna dem för att bli en autentisk version av dig själv. Oavsett om du kämpar med ångest, depression, relationsproblem eller helt enkelt söker större självkännedom får du här ett kraftfullt verktyg för personlig utveckling. Med The shadow work journ som guide kommer du att ge dig ut på en resa av självupptäckt och helande.

Karl Fredrik. Vårkänslor och trädgårdsmagi av Karl Fredrik Gustafsson

Möt våren genom trädgårdsgurun och mästerfloristen Karl Fredriks ögon. Lär dig ta tillvara denna hoppfulla årstid och alla fantastiska blommor den har att erbjuda. Vårkänslor och trädgårdsmagi är en bok fullproppad med både inspiration och steg för steg-tips – som hur du gör en blomstrande löklasagne, planerar en spirande vårrabatt eller skapar en storslagen renässansbukett. Frossa i vårens blomster – från de första tvekande snödropparna till de fylligaste syrenklasarna. Det är vårkänslor och trädgårdsmagi i särklass.