Bonnier Fakta, 2019-06-11

Foto: Erica Wessman

Paul Svensson lär oss att minska matsvinnet

Paul Svensson är krögaren, tv-kocken och kokboksförfattaren som nu vill se fler agera mot matsvinnet. Tillsammans med Christofer Ekman startade han pop up-restaurangen Retaste där råvaror som höll på att bli sopor tillagades extra njutbart. I boken Rädda maten finns alla recept som skapades på Retaste, liksom massor av bra tips om hur du räddar maten för att minska matsvinnet.

I boken Rädda maten lär visionären och kocken Paul Svensson och hans medförfattare Christofer Ekman dig hur du tar hand om dina råvaror och hur du lagar till dem utan svinn.

– Vi kan inte fortsätta slänga mer än en tredjedel av all mat som produceras i världen. Vi slösar bort våra resurser och pengar och inte minst så belastar vi naturen på ett ohållbart sätt. Bara i hushållen slänger vi nästan 1 miljon ton mat som kan ätas, säger Paul Svensson.

För att uppnå ett av FN:s 17 klimatmål – det som innebär att det globala matsvinnet ska halveras från år 2055 till 2030 – är det för många av oss hög tid att dra vårt strå till stacken och börja agera.

Rädda maten innehåller cirka 80 recept och 70 av Pauls bästa husfarstips. Här bjuder vi på några av dem. OBS! Bokens omslag är till 30 procent gjort av potatisskal.

Kikärtor

Kikärtsspad kan ersätta såväl äggvitan i marängerna som äggen i majonnäsen. Perfekt för veganen.

Lök

Ställ gul lök och rödlök som mjuknat i lite jord, så slår de skott som kan användas som salladslök.

Rotfrukter

Om rotfrukterna börjar bli hängiga, skär dem i skivor och låt ligga i kallt vatten i 20 minuter så piggnar de till. Hyvla rotfrukter tunt, lägg dem på en plåt och torka till chips i ugnen på 90 grader med varmluft i ett par timmar.

Kaffe

Torka kaffesump och mixa med rosmarin, enbär, timjan och rostad lök. Det blir en finfin blandning att krydda höstens vilt med. Eller låt kaffesumpen utgöra grundmaterial i en hemmagjord scrub, så blir du ordentligt ren vid nästa julbad. Du kommer garanterat att lukta gott också. Till sist, använd din kaffesump till att göda trädgårdens rabatter med.

För alla som tycker att det finns anledning att se på sina råvaror på ett nytt och respektfullt sätt är boken en stor inspirationskälla.

Rädda maten kommer ut den 20 augusti

Paul Svensson gillar enkel, hållbar och grönsaksbaserad mat och brinner för att inspirera till en matfilosofi där det gröna står i centrum. Paul arbetar också passionerat för att öka respekten för allt som produceras och för alla delar av råvaran, med förhoppningen att vi på sikt ska kunna eliminera matsvinnet helt. Han har representerat Sverige i Bocuse d’Or och har arbetat på flera av världens och Sveriges bästa krogar. Sedan 2014 driver han tillsammans med Christofer Ekman restaurangen på Fotografiska i Stockholm – som 2017 utsågs till världens bästa museirestaurang. Han syns ofta i teverutan, bland annat har han varit programledare för ”Maträddarna” (SVT) och jurymedlem i ”Sveriges yngsta mästerkock” (TV4), förutom att han skrivit flera kokböcker.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information om Rädda maten, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, Bonnier Fakta,  0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se

Är du journalist och intresserad av recex av vår utgivning är du välkommen att anmäla dig till vår presstjänst.