Bonnier Fakta, 2018-11-19

Foto: Linda Lomelino

Sju titlar belönade av Svenska måltidsakademin

Prisregn över Bonnier Faktas författare: sju titlar har belönats av Svenska måltidsakademin. Vinnarna tillkännagavs torsdagen den 15 november under en presskonferens i Hörsalen på Kungliga biblioteket.

2018 års belönade titlar är:

Kategori Matbröd:

Baka med böner av av Lina Wallentinson

Om boken: Baka med bönor nästa gång du ska bjuda på hembakat – ett enkelt och smart sätt att få in mer av de nyttiga baljväxterna i din kost. Bönor, ärter och linser är näringsmässigt en fullträff som både sänker blodsockret och ger bättre GI-värde. Formgivning: Li Söderberg. Foto: Lennart Weibull.

Kategori Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker

Alkoholfritr – till maten av Richard Man

Om boken: Vatten, juice och must, te, kombucha, lemonad och alkoholfritt öl och vin – allt har en plats på middagsbordet om du bara vet vilken dryck du ska välja till vilken sorts mat, och i Alkoholfritt till maten hjälper Richard Man dig att välja rätt. Formgivning: Karl Stefan Andersson. Foto: Simon Bajada.

Kategori Kokböcker med restauranganknytning

Rutabaga – med fokus på grönsaker av Mathias Dahlgren

Om boken: En bok om grön mat signerad en av Sveriges mest prisbelönta kockar, Mathias Dahlgren. Helt enkelt ett vegetariskt kök i världsklass där visionären Dahlgren går till botten med det gröna konceptet och lagar det på ett helt nytt sätt. Utgångspunkten är maten som serveras på hans restaurang Rutabaga, men allt går lika bra att laga hemma i det egna köket. Formgivning: Katy Kimbell. Foto: Lennart Weibull.

Kategori Vardagsmat

Mat på en plåt av Tareq Taylor

Om boken: Det här är middagsmat på enklaste vis! Man sparar tid, det är mat som är enkel att laga till många och det blir mindre disk. Och att ugnslagat ger djupare smaker känner nog de flesta till. Upplägget att laga allt på en plåt fungerar dessutom precis lika bra en stressig måndag som på helgen när det finns mer tid till matlagning. Formgivning: Mikael Engblom. Foto: Peter Carlsson.

Kategori Etniska kokböcker

Shakshuka : Jerusalems kök – mat utan gränser av Nidal Kersh

Om boken: Mat känner inga gränser. Det gör inte recepten i den här boken heller. Schnitzel med pommes frites och arabisk sallad. Shakshuka. Hummus som i dag är så spridd att ingen tänker på dess ursprung. Falafel som kanske en dag kan rädda världen från för mycket köttätande. Formgivning: Sara R. Acedo. Foto: Lennart Weibull.

Kategori Bästa foto

Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga – bakning och känslor genom naturen av My Feldt

Om boken: Blåbärsnår, äppelskrutt och rabarberskugga är inte bara en egensinnig och glädjesprudlande bakbok. Det är lika mycket en berättelse om känslor, hållbarhet och om att leva i samklang med naturen. Formgivning: Emilie Crispin Ekström. Foto: av Linda Lomelino.

Kategori Bästa form

Fabrique – all you need is bröd and love av David och Lotta Zetterström

Om boken: En kul och annorlunda bakbok för dig som älskar bröd och bakning. Boken är full av inspirerande bilder och recept på stenugnsbakat bröd, bullar och kondis, uppblandat med anekdoter från Fabriques bagerier. I boken ges en unik inblick i hur bageriets sagolikt goda bröd och bullar blir till och det mikrokosmos som döljer sig bakom bagerifönstret. Formgivning: Pär Wickholm. Foto: Bengan Widell.