Bonnier Fakta, 2022-06-07

Foto: Lennart Weibull

Stjärnkock sprider matglädje i denna ljuva sommartid

I Kokbok för grå dagar fokuserade stjärnkocken Mathias Dahlgren på de mörka dagarna på året. I den nya boken Mat i sommartid sätter han den ljusa tiden av året i centrum. Salta bad, vänner på besök, vinluncher, sovmorgnar, filfrukostar, bryggluncher, långa skogspromenader, båtutflykter, loppisfyndade kaffekoppar, glassbåtar, iskall vattenmelon och att ligga i hängmattan och läsa gamla nummer av Fantomen.

Mormor Alice den stora förebilden

Mat i sommartid är fylld av inspirerande och enkla recept och kompletteras med välskrivna och finstämda texter. I bokens förord berättar Mathias, personligt, varmt och kärleksfullt om sin mormor Alice och hur hon påverkat honom som människa och hans yrkesval.

Han berättar om utflykter i det fria med saft i sirapsflaska och korvmackor. Mormor Alice bakade citronkaka, finska pinnar, mjuk pepparkaka med lingon och bullar och bjöd på kall mjölk. Han fick slicka på vispen och smaka, det var både spännande och gott! 

Från brygglunch till skördetider och kräftkalas

Mat i sommartid innehåller allt från semesterfrukosten, brygglunch, drinkarna med tilltugg, grillmiddagar och fester under ljumma sommarkvällar, midsommar- och kräftkalas, det hembakade, sommarens bär, skörde- och svampfester till odlande.

Boken spänner även över en längre tid än bara sommaren – från dagen efter Valborg när brasan slocknat och knopparna brister på björken, till när det börjar mörkna igen och båten måste upp ur sjön. Dags att tända i brasan, dra på sig raggsockorna och njuta av en kantarelltoast och ett glas rött.

Foto: Lennart Weibull

Ur innehållet

  • Drinkar och tilltugg
  • Fest för många
  • Långa luncher
  • Hembakat, fika och annat gott
  • Enkla middagar
  • Midsommar
  • Sylta och safta
  • Skördefest
  • Kräftkalas
  • Odla av romantiska skäl

Vi bjuder på ett recept ur boken:

Stekt kycklinglår med fänkålssallad, parmesan och citron

4 portioner

4 urbenade kycklinglår med skinn

2 citroner

Olivolja till stekning

Salt och nymald svartpeppar

Fänkålssallad

2 msk majonnäs

2 msk olivolja

1 romansallad

1 fänkål

1 silverlök

150 g parmesanost i bit

Salt och nymald svartpeppa

Metod

  • Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra kycklingen runt om. Stek den frasig på skinnsidan i olja i medelvarm stekpanna.
  • Baka färdigt i ugnen med skinnsidan upp, i cirka 5 minuter.
  • Dela citronerna och stek dem på snittytan i en varm panna.
  • Lägg majonnäs och häll olivolja i botten på en salladsskål, salta och peppra. Rör runt lite med salladsbesticken så att majonnäsen och oljan blandas, men de måste inte gå ihop.
  • Skär salladen i bitar. Skiva fänkål och silverlök tunt på mandolin. Lägg ner allt skuret och skivat i skålen. Avsluta med att hyvla ner parmesanost tunt och blanda sedan allt.
  • Servera kycklingen med sallad och citron att pressa över.

Foto: Lennart Weibull

Om Mathias Dahlgren

Mathias Dahlgren är Sveriges mest prisade kock och den enda svensk som har tagit guld i kock-VM, Bocuse d’Or. Han driver de lovordade restaurangerna Rutabaga och Matbaren på Grand Hôtel samt rågbrödsbageriet Green Rabbit i Stockholm, och även restaurangen Overseas by Mathias Dahlgren på Maldiverna. På The Sparrow Hotel i Stockholm är han konceptansvarig för bistron. Han har också skrivit ett flertal kokböcker.