Bonnier Fakta, 2023-03-03

Tema: Experternas råd

Bonnier Faktas vårutgivning 2023 ger dig möjlighet att fördjupa dina kunskaper med hjälp av experter inom flera olika områden.

Hedvig Söderlund

Foto: Caroline Andersson Renaud

Demens är en fruktad folksjukdom. Vad händer i hjärnan när minnet och andra förmågor sviker? Kan man göra något för att skydda sig? ? Hedvig Söderlund är professor i psykologi och har studerat minnet och hjärnan i många år. Nu delar hon med sig av sin expertkunskap i boken När hjärnan sviker – om livet med demens.

Pia Norup

Foto: Henrik Stenberg

Släpar du dig fram genom vardagen som en skugga av dig själv för att du är för trött för att leva det liv du vill? Då är du inte ensam. Bristen på ork och energi är något som många kan känna igen. Läkaren och funktionsmedicinaren Pia Norup lär oss med vetenskapens hjälp hur vi kan förstå vår trötthet och dess ursprung. I hennes bok Aldrig mera trött kan du hitta lösningen på problemet.

Emma Frans

Foto: Gabriel Liljevall

Att lyssna på forskare och vetenskap är förstås centralt för att få goda råd i livet. Tyvärr kan inte ens experterna alltid ge oss glasklara svar. Så hur ska vi förhålla oss när forskare är oeniga? Expert på experter är forskaren, folkbildaren och epidemiologen Emma Frans. I sin senaste bok Expertparadoxen ger hon de verktyg som vi behöver för att ta hjälp av andras kunskap på bästa möjliga sätt.

Böckerna

När hjärnan sviker av Hedvig Söderlund

Boken tar upp de mest förekommande demenssjukdomarna, varav Alzheimers sjukdom är den vanligaste. Den beskriver tecken att vara uppmärksam på, utvecklingsförlopp och vad du bör göra om du misstänker att du själv eller någon annan är på väg att drabbas.

Hedvig Söderlund har forskat om minnet och hjärnan i tjugo år. Hon har också erfarenhet av att vara anhörig, då hennes pappa fick demens mot slutet av sitt liv. Med kunskap och värme och egna exempel guidar hon i det virrvarr av frågor och känslor som är vanliga när någon drabbas. Hon ger stöd och tröst och påminner om att du inte är ensam.

Hedvig Söderlund är professor i psykologi. Hon arbetade tidigare vid Uppsala universitet, där hon drev Uppsala Memory Lab, och är nu adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet. Hennes tidigare bok, Den utbrända hjärnforskaren, fick stor uppmärksamhet.

Aldrig mer trött av Pia Norup

Den här boken hjälper dig att identifiera var din trötthet kommer ifrån och hur du kan ändra dina vanor och dina tankar, så du får mer energi – inte minst med hjälp av mat. Med hjälp av MITO-dieten som är en kombination av det bästa från medelhavs- och KETO-kosten stimuleras alla små energiceller i kroppen och fyller dig med nya krafter, både fysiskt och psykiskt.

Pia Norup är legitimerad läkare från Köpenhamns Universitet och certifierad funktionsmedicinsk terapeut. Sedan 2009 har hon tillägnat sitt medicinska arbete åt hälsofrämjande vård med funktionsmedicin. Hon är en av grundarna till hälsokliniken Roots Clinic där hon ger konsultationer och rådgivning. Hon har även skrivit ett flertal böcker där Aldrig mer trött är hennes första bok som ges ut på svenska. Översättningen är gjord av Thomas Andersson.

Expertparadoxen av Emma Frans

Kanske har du märkt att forskare ibland är oeniga och att de kan ha fel. Vetenskapliga auktoriteter kan påverkas av intressekonflikter, men också av att ha en alltför stor övertygelse om att just deras forskning är bäst och mest betydelsefull. Ibland skulle vi gynnas av att lyssna mer på forskare, andra gånger borde vi lära oss att vara betydligt mer tveksamma till uttalanden från experter. Så när ska du lyssna på forskarna? Och vad händer när forskare har fel? Expertparadoxen ger dig de verktyg du behöver för att ta hjälp av andras kunskap på bästa möjliga sätt.

Emma Frans är doktor i epidemiologi, forskare vid Karolinska Institutet och tidigare vid University of Oxford. Emma medverkar ofta i radio och tidningar, hon skriver krönikor för Svenska Dagbladet och har tidigare gett ut fyra böcker.