Bonnier Fakta, 2020-04-30

Foto: Lennart Weibull

Vegan på 5 ingredienser – kokbok för alla som älskar grönsaker

Med sin andra bok Vegan på 5 ingredienser visar Siri Barje att vegansk mat är lättlagad och kan smaka otroligt gott – på endast fem ingredienser. Vegansk mat är för Siri långt ifrån raw food, nyttiga zucchininudlar och chiapudding. Den nya boken är proppfull med god mat som råkar vara vegansk – för hela veckan och alla tillfällen.

Med fokus på grönsaker

Foto: Lennart Weibull

Siri Barje är utbildad kock och man kan ofta laga se henne laga mat i olika tv-program. Siri driver också en rad populära konton på sociala medier. Siri Barjes matfilosofi är att mat alltid ska vara lustfyllt utan pekpinnar och det ska vara roligt att laga mat. Hon vill inspirera till att laga något nytt, men man ska också äta det man vill.

”Kanske är du inte vegan som läser den här boken, kul! Det är inte jag heller. Jag älskar bara grönsaker. Nu lagar vi mat.”

Ur innehållet

  • Grönsaker i fokus
  • Basvaror
  • Vanliga veganska produkter
  • Frukost & brunch
  • Snacks, såser och förrätter
  • Genvägar med halvfabrikat
  • Pasta & gryn
  • Potatis
  • Sallad & soppa
  • Gryta
  • Deg
  • Efterrätter

Vi bjuder på ett recept ur boken:

"En snabbversion av risotto gjord på matvete. Jag har använt mig av kamutvete som är ett uråldrigt korn som smakar nötigt och har trevlig konsistens. Det gillar jag. För att få ordentligt med smak är det viktigt med fett, så ös på med smöret."

Kronärtskocksotto

Foto: Lennart Weibull

4 portioner

2 gula lökar

4 dl matvete eller kamutvete

390 g kronärtskockshjärtan eller bottnar

1 påse pinjenötter

140 g spenat

Basvaror

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

2 buljongtärningar

100 g veganskt smör

1 msk vinäger

Salt och svartpeppar

Gör så här:

  • Hacka lök och vitlök fint och stek i olivolja i en kastrull tills det är genomskinligt.
  • Sätt en annan kastrull med vatten på en platta och smula ned buljongtärningarna.
  • Tillsätt matvete till lökblandningen och stek i någon minut.
  • Häll på lite av vattnet och låt det koka in! Upprepa tills matvetet känns färdigkokt och god.
  • Dela kronärtskockorna i trevliga bitar och vänd ned. Rosta pinjenötterna gyllene i en torr stekpanna.
  • Tillsätt smör, vinäger, salt och peppar, smaka av!
  • Vänd ned spenat och och servera med pinjenötter.