Bonnier Fakta, 2021-06-03

Foto: Andrew Crowley

10-timmarsdieten – den snälla metoden med fokus på när snarare än vad du äter

En av Storbritanniens mest tongivande nutritionister Jeannette Hyde, släpper nu boken 10-timmarsdieten – Periodisk fasta för lägre vikt och starkare immunförsvar. 10-timmarsdieten är en form av periodisk fasta som är enkel att följa, som ger stora hälsofördelar och som baseras på världsledande forskares studier på dygnsrytmen. Allt du behöver göra är att äta dina måltider under ett fönster på tio timmar. Genom små förändringar – frukost lite senare och middag lite tidigare förbättras hälsan och immunförsvaret markant.

10-timmarsdieten är nära släkt med andra dieter som förespråkar periodisk fasta och baseras på tidsbegränsat matintag. Detta innebär att man helt enkelt äter alla sina måltider inom ett ätfönster på tio timmar varje dag, och låter bli att äta under dygnets resterande fjorton timmar. Under dessa fjorton timmar utan mat kommer kroppen att fokusera på att bränna fett och reparera i stort sett alla kroppens organ så att du håller dig ung och frisk längre.

Många har räknat kalorier i hela sitt liv utan att lyckats gå ner i vikt. Med 10-timmarsdieten kan du fortsätta äta din vanliga kost, men under en begränsad tid på dygnet. Den snällaste formen av diet, som samtidigt har vetenskapliga belägg.

Studier visar att ett ätfönster på tio timmar kan hjälpa till att minska övervikt, hjärt-kärlsjukdomar och förhindra typ 2-diabetes. Jeannette Hydes egna erfarenheter med klienter är att det dessutom kan hjälpa mot IBS (känslig tarm), sura uppstötningar, inflammatoriska tarmsjukdomar (som ex Crohns sjukdom), inflammerade tarmfickor, hudåkommor som herpes, akne, eksem och psoriasis samt ge bättre sömn, vilket i sin tur dämpar ångest.

Studier har även visat att en längre fasta inte nödvändigtvis ger ett bättre resultat. Forskare och kliniker har hittat en optimal nivå – en sweet spot – för tidsbegränsat matintag. 10-timmarsdieten ger en lagom lång fasta som är behaglig och skonsam för kroppen och samtidigt ger fastans fördelar beträffande vikt, hjärthälsa och insulinvärden utan att kroppen utarmas eller att man mår dåligt.

Jeannette Hyde bygger teorierna i sin bok på den forskning som bland annat Dr Satchin Panda från Salk Insitute i USA har genomfört. Dr Panda har skrivit storsäljarboken 24-timmarskoden (The circadian code), och Jeannette Hydes 10-timmarsdieten är den perfekta uppföljaren. En guide för hur 10-timmarsdieten går till rent praktiskt, med tips på recept och hur du undviker potentiella fallgropar.

Boken 10-timmarsdieten släpps den 20 juli.

Foto: Andrew Crowley

Jeanette Hyde

Jeannette Hyde är en av Storbritanniens mest tongivande nutritionister och syns regelbundet som expert på brittiska radio- och TV-kanalerna BBC, men även i brittiska dagstidningar och magasin. Hon driver sin egen praktik i hemstaden London, där har hon hjälpt hundratals människor att leva ett hälsosammare och mer balanserat liv. Jeannette Hyde valde att utbilda sig till nutritionist, efter att ha drabbats av utbrändhet som nyhetsjournalist på en stor dagstidning. Den här händelsen gav henne värdefulla insikter och en vilja att byta spår i livet. Hon utvecklade ett starkt intresse för hälsa ur ett vetenskapligt perspektiv, och brinner i dag för att tolka och förmedla kunskapen till allmänheten. Jeannette Hyde har tidigare skrivit böckerna The Gut Makeover och The Gut Makeover Recipe Book.

För recensionsexemplar, receptbilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se