Bonnier Fakta, 2023-12-01

Årets Svenska Måltidslitteratur 2023 – de prisas

Nu har Måltidsakademien utsett Årets bästa måltidslitteratur. Prisutdelningen ägde rum i Stockholm den 30 november. Från Bonnier Fakta prisas 6 böcker: Sommarfika med Fredrik, Den nya ölkulturen, Det växer saft och sylt överallt, Smaker från Afrika, Vardagsvackert & festfyrverkerier och Odla kallt.

Kategori Söta bakverk: Sommarfika med Fredrik av Fredrik Nylén

Juryns motivering:

Författaren är en synnerligen rutinerad bagare med egen blogg och TV-framgångar. Här finns kakor, gjord med säsongens frukter och världens enklaste efterrätt – kastrullkakan. Och vad man plockar under sommaren och inte hinner ta hand om lägger man in i frysen - de flesta kakrecepten fungerar utmärkt med djupfrysta bär.

Kategori Dryckeslitteratur, bästa ölbok: Den nya ölkulturen av Sanna Lindberg

Juryns motivering:

Svensk öl inledde för 30 år sedan en våldsam renässans, då ”stor stark-eran” förbyttes mot svallvågor av hundratals mikrobryggerier. Det var lätt att överväldigas, men Sanna Lindberg visar att fenomenet faktiskt kan överblickas och analyseras.

Kategori Speciallitteratur – metod: Det växer saft och sylt överallt av My Feldt

Juryns motivering:

Bortom det ”vanliga” i syltburken finns rönnbärsketchup, gurkdryck och saft på älgört och pensé. Blad och granskott kan picklas och citrusfrukter ger en uppsjö av drycker. Underbara bilder väcker lust att botanisera och upptäcka nya tillagningssätt och smakkombinationer.

Kategori Etniska kokböcker nummer 2: Smaker från Afrika av Khadija Mohamud

Juryns motivering:

Här följer vi författaren på en kulinarisk resa genom en hel kontinent. Med sitt gedigna kunnande guidar hon oss mellan Makroud i Nordafrika till Bobooti i Sydafrika. Ibland gör hon egna varianter på rätterna för att hennes barn ska gilla dem: inte allt i en gryta, utan var sak för sig. Tydligen passar det även oss.

Kategori Måltidsutensilier: Vardagsvackert & festfyrverkeri

Juryns motivering:

Författarinnan tar oss året runt och pyntar därefter. Vackra chokladhjärtan till Valentin, målade ägg till påsk, gult och blått till nationaldagen, höstlov till skördetiden och självklart en uppsjö av julpyssel. Allt varvat med årstidens anpassade recept.

Kategori Köksträdgårdslitteratur: Odla kallt av Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

Juryns motivering:

Farbror Grön-författarna lär oss att kall odling faktiskt härmar naturen. Det går att så för att sedan skörda under den kalla årstiden. Boken vänder därmed på ett spännande sätt upp och ner på några av våra förutfattade åsikter om hur vi ska odla vår trädgård.