Bonnier Fakta, 2019-07-03

Foto: Lennart Weibull

Baka bröd utan krångel

Att baka bröd är inte det minsta krångligt, enligt Martin Johansson. Man bestämmer nämligen själv hur krångligt det ska vara. Och i hans nya bok Baka bröd. Enkla recept för både stor och små har han bestämt att det inte ska vara krångligt alls.

Martin Johansson är författaren bakom klassikern Surdegsbröd, Bröd bröd bröd och bloggen Pain de Martin. Hans tes med den nya boken är: har du en ugn, en bunke, en träslev och en måttsats så har du allt som behövs för att baka bröden i den nya boken. Så kavla upp ärmarna och kom igång med att göra dina egna frukostfrallor, scones, kanelbullar eller varför inte pizza? Enklare än så här kan det inte bli.

Från scones och honungslimpa till nattjästa baguetter och smöriga kardemummabullar. Här får du recept på 30 bröd, bröd som alla kan baka! Boken vänder sig till dig som kanske inte tidigare bakat dina egna bröd – antingen för att du tänkt att det är krångligt och stökigt, eller för att du helt enkelt är ett barn och inte haft tillåtelse att sätta på ugnen tidigare. Eller så har du kanske känt att tiden inte räcker till för recepten i klassiska bakböcker?

Tips ur boken:

  • Väg istället för att mäta. Om du har tillgång till en våg (gärna digital) så använd den. Då kan du enkelt mäta upp ingredienserna direkt i bunken. Nollställ sedan vågen och väg upp nästa.