Bonnier Fakta, 2020-04-01

Bonnier Fakta med författare prisas av The Gourmand Cook Book Award

Nu har The Gourmand Cook Book Award tillkännagivit årets pristagare. Kokbok för grå dagar av Mathias Dahlgren belönas med första priset i den internationella kategorin och Livonia Print och Rädda maten av Paul Svensson tilldelas brons i kategori för bästa tryck.

Bonnier Fakta tilldelas silver i kategorin "Foreign Rights Seller".

Om priset

The Gourmand World Cookbook Awards grundades år 1995 av Edouard Cointreau. Priset delas årligen ut till de internationellt bästa kokböckerna inom mat och dryck. Priset ska uppmärksamma och belöna författarna som lyckas ”laga mat med ord” och även bidra till en ökad kunskap och intresse kring olika matkulturer.

Om Kokbok för grå dagar

Första pris i kategorin "International"

Mellan första oktober och sista mars är det 182 dagar. En grå period, men också en tid för hemmamys och vardagsnjut. I den här boken har Mathias Dahlgren fokuserat på vardagen. Hur man lagar nåt nytt och gott av lök, ägg, frysvaror och halvfabrikat. Hur man skapar en smart lunchlåda av resterna. Och vad man kan laga de där 25 höst- och vinterhelgerna när du mest vill vara hemma och kura i soffan. Tänk, de där grå dagarna är ju faktiskt halva livet!

Om Rädda maten (Livonia Print)

Tredje pris i kategorin "Cookbook printers"

Klimatsmarta recept som minskar matsvinnet. Vi slänger mer än en tredjedel av all mat som produceras i världen. Är det inte dags att börja agera mot matsvinnet? Som svar på den frågan föddes idén om restaurangen Retaste, där kockarna Paul Svensson och Christofer Ekman fångade upp råvaror som var på väg att bli sopor och lagade till dem på bästa sätt. I den här kokboken får du ta del av 80 klimatsmarta recept och tips som minskar matsvinnet i ditt hem. Tillsammans gör vi skillnad!