Bonnier Fakta, 2020-09-18

Vinnarna ställs mot varandra i Decenniets mästerkock

Tio år efter premiären av tv-programmet "Sveriges mästerkock" återvänder nu åtta av de tidigare vinnarna för att tävla mot varandra i "Decenniets mästerkock". Programmet sänds i åtta avsnitt med start måndag den 21 september klockan 20.00.

– Det har varit tio härliga år med "Sveriges mästerkock" och att nu få avsluta med flaggan i topp och detta jubileumsprogram känns fantastiskt, säger Leif Mannerström, som sitter i programmets jury, i ett pressmeddelande från TV4.

Som en del av priset har samtliga vinnare gett ut en kokbok på Bonnier Fakta.

Årets deltagare och deras vinnarböcker

Sigrid Bárány, Sveriges mästerkock 2012

Efter segern i Sveriges Mästerkock 2012  jobbar Sigrid Bárány som översättare, framträder i TV4:s Nyhetsmorgon och även i andra TV-sammanhang, gör matreportage till Expressen Söndag och syns i olika reklamkampanjer.

Spisvärme är en djupdykning ner i de känslor som maten väcker. Vi uppmanas att låta matlagningen bli en väg till oss själva – genom att ta in de sinnliga, kroppsliga och känslomässiga upplevelserna kan vi bättre uttrycka oss vid spisen.

Jennie Walldén, Sveriges mästerkock 2013

Jennie Walldén blev känd för svenska folket som Sveriges mästerkock när hon tog hem vinsten 2013. Nu driver hon restaurangen Namu i Malmö och arbetar även som matkreatör och tv-kock för bland annat Köket middag och TV4 Nyhetsmorgon.

I boken Smaker i mitt hjärta delar hon med sig av sina spännande smaker, sin erfarenhet och kunskap: traditionella rätter från Korea och Italien samt nyskapande smakkombinationer där öst möter väst.

Amir Kheirmand, Sveriges mästerkock 2014

Amir Kheirmand, vinnare av Sveriges mästerkock 2014, är en nyfiken matentusiast som gärna lagar mat från hela världen. Han är egenföretagare inom kommunikationsbranschen och bor i Västerås med sin sambo.

I Världens bästa mat får vi följa med Amir Kheirmand på en resa jorden runt, och ta del av de möten och kök som har inspirerat honom och hans matlagning.

Sandra Mastio, Sveriges mästerkock 2015

För Sandra Mastio är det viktigt att ta vad man har, och att våga leka i köket. Hon bor i Malmö med sin man och deras två barn.

I Mat av Mastio finns goda soppor, matiga sallader, frestande comfort food och söta desserter… Sandras matlagning är bred och framförallt god då smakerna alltid står i centrum. Njut av hennes mat, lär dig att med små medel variera dig, leka och trolla med vad du har hemma!

Catarina König, Sveriges mästerkock 2016

Catarina König är vinnare av Sveriges Mästerkock 2016. Förutom att vara en fena på förfinade smaker och tjusiga uppläggningar driver hon en modebutik i Uppsala.

I Varje dag är en fest finns Catarinas recept för en lyckad middagsbjudning, med alltifrån fräscha drinkar, aptitretande mingelmat, goda förrätter, maffiga huvudrätter och söta desserter.

Klara Lind, Sveriges mästerkock 2017

Klara Lind tillbringade sina första år i Guatemala och Costa Rica. Här föddes hennes intresse för sydamerikansk mat och barndomens smaker är en ständig influens i hennes matlagning.

I Sydamerika – min matpassion bjuder hon på läckra recept influerade av smakminnena från dessa år. Vad sägs om krispiga fläsk- eller fish tacos, ceviche eller chilikryddad mexican street corn?

Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019

Gabriel Jonsson passion för matlagning och kärlek till naturen gör honom till en modern kock som uppmanar oss att använda mer av det vi har omkring oss i det svenska landskapet.

När Gabriel Jonsson lagar mat är det skogens råvaror som agerar huvudperson. I Från skog till bord tar han tillvara på det som finns i skog och mark och lagar mat med det årstiden bjuder.

Sofia Henriksson, Sveriges mästerkock 2020

Sofia Henriksson är vinnare av Sveriges mästerkock 2020. Hennes rötter sträcker sig från Tornedalens skogar och hela vägen ner till de skånska slätterna. Hon har bott i Singapore och i Spanien, och varit på resande fot i månader och år.

I Always hungry får vi följa med på en matresa genom fyra världsdelar och tjugoen länder i fyrtio smakrika recept.

Louise Johansson (vinnare 2011) och Erik Hammar (vinnare 2018) hade tyvärr inte möjlighet att medverka.