Det glömda köket

Jens Linder
Köp boken

Utgivningsdag: 2005-09-06
Recensionsdag: 2005-09-06

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

Det glömda köket är en bok om förvandlingar - om oxstek som blir mör i filmjölk, om laxfiléer som gravas fasta över natten, om humrar som transformeras i aromatisk rök och om brännvin som får smak av kryddor och bär. Gamla metoder som torkning, gravning, rimning, rökning, syrning och lutning handlar inte bara om att bevara råvaror. De ger också djupa och suggestiva smakupplevelser, och råvarorna får en ny och spännande karaktär.
I dag anser vi oss inte ha tid att ägna oss åt matlagning från grunden och håller till godo med det matindustrin tillhandahåller. Men gastronomisk förädling kan vara att låta tiden göra det mesta av jobbet. Att rimma en skinka, lägga in vitlök i vinäger eller marinera en krämig ost kräver inte mycket arbete per dag.
Om vi tar oss tid kan vi återuppleva närheten till maten och känna tillfredsställelsen i att bjuda på en egenhändigt rimmad lammstek, handgjord korv eller grönsaker som syrats i hemmet. Det är något särskilt med det.
I Det glömda köket berättar Jens Linder om äldre tiders matlagning, om smaker och dofter som kommer fram om vi tillämpar metoder som var vanligare förr. Hans recept – både lättta och mer komplicerade – är ändå moderna, och inspirationen är hämtad från kokkonst såväl i Norden som i övriga världen.
När vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur 2005 tillkännagavs belönades Jens Linder med utmärkelsen ”Årets matkulturhistoriska gärning” för sin bok Det glömda köket.

Motivering:Att söka sina matrötter blir idag allt intressantare. I Jens Linders bok öppnas en kunskapsbank i tiden ­ en länk till kommande generationers matlagning och en renässans för tillvaratagandets rikhaltiga smakpalett.

Bokens kapitel:torkagravarimmarökastoppa korvmarinerasyralutasmaksätta brännvin, olja och vinägerbaka knäckebröd och skorpor

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2005-09-06 Genre: Mat & dryck Fotograf: Nisse Peterson Formgivare: Annika Lyth Thema-kod: Kokböcker Antal sidor: 184 Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789100104009 (2005-09-06)

Fler böcker av författaren

Det glömda köket

Jens Linder
Köp boken

Utgivningsdag: 2005-09-06
Recensionsdag: 2005-09-06

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

Det glömda köket är en bok om förvandlingar - om oxstek som blir mör i filmjölk, om laxfiléer som gravas fasta över natten, om humrar som transformeras i aromatisk rök och om brännvin som får smak av kryddor och bär. Gamla metoder som torkning, gravning, rimning, rökning, syrning och lutning handlar inte bara om att bevara råvaror. De ger också djupa och suggestiva smakupplevelser, och råvarorna får en ny och spännande karaktär.
I dag anser vi oss inte ha tid att ägna oss åt matlagning från grunden och håller till godo med det matindustrin tillhandahåller. Men gastronomisk förädling kan vara att låta tiden göra det mesta av jobbet. Att rimma en skinka, lägga in vitlök i vinäger eller marinera en krämig ost kräver inte mycket arbete per dag.
Om vi tar oss tid kan vi återuppleva närheten till maten och känna tillfredsställelsen i att bjuda på en egenhändigt rimmad lammstek, handgjord korv eller grönsaker som syrats i hemmet. Det är något särskilt med det.
I Det glömda köket berättar Jens Linder om äldre tiders matlagning, om smaker och dofter som kommer fram om vi tillämpar metoder som var vanligare förr. Hans recept – både lättta och mer komplicerade – är ändå moderna, och inspirationen är hämtad från kokkonst såväl i Norden som i övriga världen.
När vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur 2005 tillkännagavs belönades Jens Linder med utmärkelsen ”Årets matkulturhistoriska gärning” för sin bok Det glömda köket.

Motivering:Att söka sina matrötter blir idag allt intressantare. I Jens Linders bok öppnas en kunskapsbank i tiden ­ en länk till kommande generationers matlagning och en renässans för tillvaratagandets rikhaltiga smakpalett.

Bokens kapitel:torkagravarimmarökastoppa korvmarinerasyralutasmaksätta brännvin, olja och vinägerbaka knäckebröd och skorpor

Ladda ner omslag

Ladda ner författarfoton

Jens Linder

Copyright/fotograf: Stefan Wettainen

Författarfoton får endast användas i anslutning till marknadsföring eller presentation av författarens böcker.
Copyrightinnehavare/fotograf måste anges i anslutning till bilden vid publicering. Vid all annan användning av bilden kontakta foto@bonnierforlagen.se.
Klicka på nedladdningspilen för att ladda ner högupplöst bild.

This image may not be used without a copyright request. Please contact foto@bonnierforlagen.se for further information.

Jens Linder

Copyright/fotograf: Stefan Wettainen

Författarfoton får endast användas i anslutning till marknadsföring eller presentation av författarens böcker.
Copyrightinnehavare/fotograf måste anges i anslutning till bilden vid publicering. Vid all annan användning av bilden kontakta foto@bonnierforlagen.se.
Klicka på nedladdningspilen för att ladda ner högupplöst bild.

This image may not be used without a copyright request. Please contact foto@bonnierforlagen.se for further information.

Jens Linder

Copyright/fotograf: Stefan Wettainen

Författarfoton får endast användas i anslutning till marknadsföring eller presentation av författarens böcker.
Copyrightinnehavare/fotograf måste anges i anslutning till bilden vid publicering. Vid all annan användning av bilden kontakta foto@bonnierforlagen.se.
Klicka på nedladdningspilen för att ladda ner högupplöst bild.

This image may not be used without a copyright request. Please contact foto@bonnierforlagen.se for further information.

Jens Linder

Copyright/fotograf: Stefan Wettainen

Författarfoton får endast användas i anslutning till marknadsföring eller presentation av författarens böcker.
Copyrightinnehavare/fotograf måste anges i anslutning till bilden vid publicering. Vid all annan användning av bilden kontakta foto@bonnierforlagen.se.
Klicka på nedladdningspilen för att ladda ner högupplöst bild.

This image may not be used without a copyright request. Please contact foto@bonnierforlagen.se for further information.

Jens Linder

Copyright/fotograf: Stefan Wettainen

Författarfoton får endast användas i anslutning till marknadsföring eller presentation av författarens böcker.
Copyrightinnehavare/fotograf måste anges i anslutning till bilden vid publicering. Vid all annan användning av bilden kontakta foto@bonnierforlagen.se.
Klicka på nedladdningspilen för att ladda ner högupplöst bild.

This image may not be used without a copyright request. Please contact foto@bonnierforlagen.se for further information.

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2005-09-06 Genre: Mat & dryck Fotograf: Nisse Peterson Formgivare: Annika Lyth Thema-kod: Kokböcker Antal sidor: 184 Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789100104009 (2005-09-06)

Fler böcker av författaren